Търсене

Начало Култура Изложба с графики за Унгарската революция откриха в библиотеката
Изложба с графики за Унгарската революция откриха в библиотеката
14 February 2018

Изложба с 24 графики, които изобразяват Унгарската революция през 1956 година, откриха в отдел „Изкуство“ на Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев“ в Разград. Експозицията под наслов „SOS Унгария“ на художника Лайош Салаи е предоставена от Унгарския културен институт в София.


14_02_2018_izlojba-2.jpgПодробности за живота и стила на автора разказа Димитър Петров, който отговаря за връзките с обществеността на културната институция.

Графикът е роден през 1909 година в град Мишколц, учи в Художествената академия в Унгария при Агощ Бенкхард. През 1946 година заминава в Париж, а оттам емигрира в Южна Америка, където преподава изобразително изкуство първо в Аржентина, после в Буенос Айрес. Темите в творчеството му са повлияни от гръцката митология, от библейските сюжети и от събитията от Втората световна война.

„По време на Унгарската революция Салаи живее в Аржентина, слуша за действията по радио BBC и прави своите скици в знак на съпричастност към събитията в родината си. Войските на Съветския съюз потушават революцията, като в боевете загиват 2 500 унгарци, а над 200 000 напускат страната като бежанци“, разказа Петров пред гостите в залата. Своята интерпретация на събитията от този период направи Борислав Пенев, който е преводач по професия.

След това посетителите разгледаха творбите на художника, които се отличават със своя експресионизъм и силна емоционална реакция на кървавите действия в Унгария.

Изложбата с графики на Лайош Салаи може да бъде видяна до 28 февруари в залата за изкуство на Регионална библиотека.


Антония КИРИЛОВА