Търсене

Начало Интервю Георги МИЛЧЕВ, майстор часовникар: При нас прецизността е изведена в култ
Георги МИЛЧЕВ, майстор часовникар: При нас прецизността е изведена в култ
14 February 2018

Неделя е, малко след 14 часа. Обедно време, почивен ден. Повечето хора са си вкъщи. Някои сигурно са си полегнали. Ние сме пред ниския сводест вход на 27-метровата Часовникова кула в Разград. Катинарът е отключен. Чукаме на вратата. Отваря ни майсторът часовникар от София Георги Милчев, който се нагърби с нелеката задача да реставрира замлъкналия преди година и половина градски часовник.


14_02_2018_georgi_milchev.jpgПо тесните стръмни стъпала се качваме на височина 21 метра. Това е нивото на двата циферблата на часовника. В центъра на малкото помещение вече е поставен ремонтираният механизъм. Там ни посреща друг опитен часовникар - разградският майстор Илко Колев. Това беше третият ден от монтажа и настройването на реставрирания и задвижван на принципа на махалото механизъм, на който Георги Милчев дава гаранция поне 20 години безупречна работа.

Уговорката ни със столичния часовникар е да даде интервю за "Екип 7" именно тук, при стария символ на Разград.


Г-н Милчев, Вие сте човекът, благодарение на когото градският часовник отново работи. Представете се накратко за нашите читатели.

14_02_2018_maistor-4.jpgНа 57 години съм, потомствен часовникар. От баща си научих и поех занаята. Имах щастието да завърша висшето си образование по специалността "Инженер по измервателна техника". Завърших точно когато настъпваше демокрацията и бях един от първите студенти, който прави дипломната си работа в Германия. Там се докоснах до много старинни механизми, където в музея "Ритмеум" в Бон започнах първите си реставрационни работи. Може да се каже, че правихме първите в света компютри, когато още не е било познато електричеството. Направихме действащ макет на първия компютър - изчислителна машина на Блез Паскал от 1641 година по времето на Луи ХІІІ.


Вашата фирма се казва "Прецизност". Това ли е най-характерното качество за професията часовникар?

Да, прецизността е водеща при изработката на механични уреди, часовници и други измервателни устройства. Повечето фирми от нашия бранш съдържат тази дума, тя има универсално значение. При нас прецизността е изведена в култ. Без нея няма точни резултати в измерванията.


Колко време Ви отне ремонтът на разградския Биг Бен и кое беше най-трудното?

Ремонтът ни отне два месеца интензивна работа върху механизма, но не включваме факта, че през есента също бяхме тук и боядисахме циферблатите. Реставрацията извършихме с моя съдружник, с който сме работили в екип за немските музеи.


Кое е най-характерното на старинните часовници, какъвто е и разградският?

Най-характерното е, че те не използват електрическа енергия, а гравитацията. Тук, в Разград, общото тегло на двете бетонни колони е 200 килограма, които се крепят с две чисто нови стоманени въжета 2 х 25 метра, предоставени от мен като дарение. Тези тежести създават изохронния процес, който е постоянен във времето. Във всеки измервателен уред се залага еталон. В този часовник е заложен еталон за време - секунда. Секундата е царицата на мерните единици, а без тях нямаме стандарти. Това махало, което се чува на фона, е тъй нареченото секундно махало. Това е физично махало, което се доближава до т.нар. математично махало, което е идеалното. Тази негова честота - секундната, е забелязана от учени по време на Възраждането. Единственото, което се добавя, е малко енергия, която да му поддържа постоянна амплитуда, ход.

Този часовник е следващото революционно поколение часовници. В Разградската кула е имало стар часовник, който не е мерил толкова точно времето, поради простата причина, че неговата сила идва директно от тежестите, към махалото и стрелките. А след време механиците са измислили т.нар. константно устройство, при което отпадат грешките от температура, от тежестта на въжето и други фактори. Тези часовници са били доста скъпи за времето си. Самото желание за точност е било много ценено навремето, когато не е имало електричество и електроника. И в момента стремежът към точност е издигнат на много високо ниво. В днешно време където и да сте по света, точното време Ви позволява да се намерите къде сте, да се ориентирате къде са другите и да се срещнете точно до секунда. В днешно време всичко се дължи на точния часовник. Всеки компютър, например, има вграден часовник - генератор, който е като едно невидимо сърце - на всяка милиардна част от секундата той извършва логически операции. Ако часовникът му спре, компютърът умира. Ние, хората, по рождение си имаме биологичен часовник. Много често казвам, че откакто са измислените часовници, те се явяват един вид убийци на нашите биологични часовници. Ние вече не гледаме нашия организъм, а другите измервателно уреди. Ето сега се дискутира темата за смяната часовото време. В един момент хората вече са стигнали до извода, че местенето на стрелките пречи на биологичния часовник.

Мога много да говоря за тази материя, но няма повече да отегчавам уважаемите читатели.


Знаете ли колко са старите часовникови кули в страната и кои са най-старите?

Най-малко те са 150, но има тенденция на мястото на старите часовници да се монтират по-нови устройства, защото е по-евтино. При старите механични часовници трябва постоянна поддръжка и всяка седмица да идва часовникар и да го навива.


Вашата професия е рядко срещана. Има ли приемственост и бъдеще?

По принцип часовникарската професия не е рядкост. Самото общество и пазарното стопанство е доказало, че всичко съществува, ако има нужда от него. Самият часовник се е появил от нуждата. Има и млади хора, които се занимават с това, но има текучество в смисъл, че отиват да практикуват из Европа. Това обаче не е проблем да им дадете поръчка.


Колко подобни часовници сте реставрирали?

Честно казано, в България още не съм правил толкова голям ремонт в такъв вид. Часовникът в Разград се оказа толкова амортизиран, че трябваше да се демонтира, да се занесе във фирмата, с която работя и да направим всичките износени части - хем да запазим автентичния вид, хем да им заложим ресурс за износване. Аз казвам, че този часовник поне още двадесет години няма да му се наложи да бъде ремонтиран. Само трябва да бъде смазван и сверяван.


Смятате ли, че старите часовникови кули придават чар на градовете и ще бъдат ли изместени от други символи?

Разбира се. Те не само придават чар, те придават атмосфера. Нашите кули са един вид аналог на древния свят - Египет, Вавилон, Рим. Тогава там слагали големи колони, обелиски, които са източници на енергия. Може и да не е доказано, но смятам, че когато в центъра на града има една висока кула, тя действа по особен начин на човешката психика. То е нещо неопределимо, но съществува. Вижте религиозните храмове особено катедралите и джамиите. Нима се съмнявате, че в тях е съсредоточена някаква висша енергия?...


Димитър КИРИЛОВ