Търсене

Начало Култура Ивелина Радионова днес представя повестта „Алтъна“ в Разград
Ивелина Радионова днес представя повестта „Алтъна“ в Разград
05 February 2018

Поетесата Ивелина Радионова днес ще представи в Разград първата си повест „Алтъна“, която акцентира върху силата на човешкия дух и обединението на религиите.

Литературната среща ще се проведе от 17.30 часа в отдел „Изкуство“ на Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев“.


05_02_2018_ivelina.jpg05_02_2018_kniga.jpg

Силната страна на авторката е поезията, тя е написала стихосбирките „България в сърцето ми“, „Златни нишки“, „Копнеж по слънце“, „В тебе аз ще остана“, „Все ти пиша, Любов“.

Радионова прави първите си крачки към прозата с повестта „Алтъна“, в чиито център стои идеята за любовта, добротата и разбирателството между хората от различни религии – християни и мюсюлмани.

Името Алтъна е символ на светлина и озаряване, идва от наименованието на златна турска монета, каквато главната героиня носи на шията си. Тя е красива родопчанка, която се ражда с тъмен белег на челото, който става причина да бъде изоставена от своите родители в близкото селище. Намерена е от мюсюлманин, който я осиновява и на по-късен етап й разкрива истината. Момичето се среща с истинската си майка, с братчето и сестричето си. После се запознава с голямата си любов и ражда момиченце със същия белег на челото.

Действието в книгата се развива пред 1935 година, но заложените в сюжета ценности важат с пълна сила и в наши дни. Финалът на историята остава отворен и читателите се надяват книгата да има продължение.

Подробности за скритите нравствени послания в повестта и за поетичното си творчество, Ивелина Радионова ще разкаже на днешната среща в библиотеката.