Търсене

Начало Интервю Инж. Кирил КОЛЕВ: Трофейният отстрел за 2018 година във „Воден-Ири Хисар“ вече е капариран
Инж. Кирил КОЛЕВ: Трофейният отстрел за 2018 година във „Воден-Ири Хисар“ вече е капариран
26 January 2018

Изложби на рога и трофеи и непрестанна борба с бракониерите – това са първите неща, с които свързваме напоследък Държавното ловно стопанство „Воден – Ири Хисар“.

По какво друго обаче се работи в резервата, който е трикратен световен рекордьор на трофей от благороден елен, за да привлича туристи, за това поговорихме с директора му инж. Кирил Колев.


26_01_2018_kolev.jpgПоводът за срещата ни беше бракониерското проникване отвъд оградите на стопанството преди дни, когато видеоохранителните камери засякоха маскиран и въоръжен мъж. Пред нас, освен че анонсира предстоящата доставка на допълнително видеонаблюдение, инженер Колев разкри и други проекти, които ще се реализират в ДЛС „Воден – Ири Хисар“ през 2018 година.


Инженер Колев, в последните години ДЛС „Воден – Ири Хисар“ работи като едно много добре развиващо се и печелившо предприятие. Успяхте ли да запазите тази тенденция и през 2017-та?

Изминалата година беше много успешна за стопанството. С цената, разбира се, на много труд и усилия постигнахме изключително добри резултати, каквито в последните 10 години не е имало. Говоря както за натуралните, така и за финансови параметри. Натуралният план преизпълнихме на 111%, а финансовият - на 120%. По-важното е обаче, че това не се е случило за сметка на количеството. На практика с по-малко сеч и отстрел имаме повече приходи, това е така, защото продаваме по-скъпо. Ценим труда си и поддържаме високи цени, но хората са доволни от качеството и това не ги притеснява.


Ловният туризъм тук предизвиква най-голямо любопитство у хората. Има ли интерес към него и какви са клиентите ви?

Клиентите ни са едни и същи, основно от Франция, Германия и Испания. Наложи се една добра практика - с всяко свое идване при нас те да си запазват отстрел и за следващата година. Определят „Воден – Ири Хисар“ като най-доброто място за лов в България и едно от водещите в Европа.

Мога да кажа смело, че за 2018 година трофейният отстрел в стопанството е изцяло капариран, с 30% предплащане.

Със сигурност влияние върху тези резултати оказва новата ни политика по отношение честотата на лова. От около три години насам вече не се правят ежеседмични ловни акции, тъй като те притесняват животните, най-вече елените. Групов лов има само два пъти годината, обикновено ноември и декември. Тогава се отстрелват и около 80% от предвидените за годината диви свине. По този начин районът се запазва спокоен, което е много важно, тъй като стресът разваля трофеите.

Именно за това ние вече си съперничим като качество с водещи стопанства в Унгария. Това обяснява защо клиентите ни резервират трофеен отстрел за година напред.

Испанците идват предимно на индивидуален лов на дива свиня за по 10 дни. Те са дългогодишни приятели на стопанството, за първи път са стъпили тук преди 23 години. Последвало е едно дълго прекъсване, по време на което не са посещавали „Воден“, но в последните няколко години възродиха тази традиция. Това също е един вид оценка за нас.

Независимо от това, че имаме доста клиенти от чужбина, и тази година стопанството ще бъде рекламирано на един от най-големите ловни изложения в Европа – от 30 януари до 4 февруари в Дортмунд, а след това от 22 до 25 февруари в Залцбург. Услугите ни ще бъдат представени на щанда на Северноцентралното държавно предприятие на Министерството на земеделието, храните и горите.


Какво планирате във „Воден – Ири Хисар“ през тази година?

През 2018 година ще се реализират два по-големи инфраструктурни проекта в стопанството. С 300 000 лева ще бъде направен основен ремонт на ловния дом в Ири Хисар. 70 000 лева ще бъдат вложени в ремонт на водопровода в този участък, което се прави за първи път откакто е положен. Това ще се случи изцяло със средства на стопанството. Предвидили сме още закупуване на селскостопанска техника и високопроходими автомобили.

През март очакваме да бъдат транспортирани тук договорените на междудържавно ниво шест зубри от Полша. Надяваме се възможно най-скоро да бъде отворена мярката, по която можем да кандидатстваме с проект за изграждане на посетителски център за наблюдение на зубри на територията на „Воден – Ири Хисар“.

За трета поредна година през пролетта ще направим преглед на паднали рога, а наесен и на ловни трофеи. Константа остава и сътрудничеството ни с Лесотехническия университет, на базата на което при нас се обучават техни студенти.


Предвид борбата, която водите с бракониерите, няма да е преувеличено, ако кажем, че работата на служителите ви е и отговорна, и опасна. Как успявате да ги мотивирате?

През 2017 година бяха осигурени премии. Тази година ще има допълнително стимулиране на всяко тримесечие. Освен това съм задействал процедура чрез Северноцентралното държавно предприятие и Министерството на земеделието, храните и горите за 10% увеличение на заплатите на всички работещи тук. Знаете, това са 100 души постоянен персонал, през лятото стигат до 120.

Предвид резултатите, които сме постигнали, смятам че искането ми за повишаване на възнагражденията ще бъде одобрено.


Мила КЮЛЮМОВА