Търсене

Начало Институции Болницата тъне в дългове, а новият директор си приписва чужди заслуги
Болницата тъне в дългове, а новият директор си приписва чужди заслуги
05 January 2018

 

 

Опитът за манипулация на общественото мнение, който извърши директорът на МБАЛ „Свети Иван Рилски“ д-р Гечо Жеков на пресконференция в края на 2017 година, ме провокира да направя проучване на финансовите резултати на дружеството.

С публичното си изявление шефът на болницата се опита да убеди журналистите как лечебното заведение просперира при новото управление, но всъщност това бе опит да оправдае безсилието си като мениджър.

 

 

 

През цялото време се изнасяха данни как болницата дължи пари за медикаменти, медицински консумативи, апаратура, електроенергия, газ, храна, горива. Прекрасно било, че неговите предшественици купили дигитален рентгенов апарат и лапароскопска апаратура, но сега видиш ли болницата дължала пари за тази медицинска техника.

На всичко отгоре изтъкна като принос на новото ръководство оборудване за отделението по хемодиализа с пет модерни апарата за 100 000 лева. Само дето през октомври 2016 година от централния бюджет бяха отпуснати 7 200 000 лева, които бяха разпределени между 11 болници в страната, които са постигнали отлични финансови резултати. Една от тях беше разградската и тогавашното ръководство получи 200 000 лева, които бяха използвани за закупуване на лапароскопска апаратура за Хирургичното отделение и на пет апарата за отделението по хемодиализа. С изявлението си сегашният директор на лечебното заведение публично си приписа заслуги, които не са негови. Според публичната информация в сайта на болницата на 09.08.2017 година д-р Жеков е прекратил обществената поръчка за доставка и монтаж на хемодиализните апарати с аргумента, че в процедурата е участвала само една фирма, което види до невъзможност за осъществяване на конкурентен избор и постигане на ефективно изразходване на обществени средства. Значи приносът на новото ръководство е в обявяването на нова поръчка и избор на изпълнител.

На въпросната пресконференция д-р Гечо Жеков, заставайки пред обществеността с името си и показвайки част от счетоводния баланс на болницата, обяви, че към 31.10.2017 година МБАЛ „Свети Иван Рилски“ дължи на доставчици 1 254 000 лева, от които 895 000 лева са просрочени.

Но според официалния отчет, изпратен до Комисията по финансов надзор, за същия период дълговете на болницата към доставчици са в размер на 2 722 000, като просрочените задължения са 1 640 000 лева за материали, консумативи, медикаменти и други външни услуги. Отделно фигурират 421 000 лева просрочени задължения по търговски кредит от 2012 година за санирането на болницата.

Една от основните причини за задлъжняване на болницата е извършената надлимитна дейност, която не се заплаща от РЗОК-Разград. Отчетената и неизплатена дейност от началото на годината до края на септември месец е 1 042 000 лева. Отделно лечебното заведение има да взема 845 000 лева от клиенти и доставчици.

Приходите на болницата от началото на 2017 година до края на септември месец са 7 025 000 лева, от които 6 544 000 лева от изпълнението на договора с РЗОК. Разходите за периода са 7 857 000 лева, от които най-много 4 034 000 лева за възнаграждения на персонала. Като се дръпне чертата дружеството има отрицателен финансов резултат в размер на 128 000 лева.

От изявлението на директора на МБАЛ „Свети Иван Рилски“ д-р Гечо Жеков става ясно, че болницата е зарината от дългове и бяха цитирани конкретни цифри с намек какво наследство му е оставило предишното ръководство. В този случай е редно да се проследи финансовото състояние на болницата при предходния мандат на сегашния директор.

В края на 2013 година лечебното заведение отчита загуба в размер на 552 022 лева. Финансовото състояние утежняват задълженията в размер на 2 135 000 лева за саниране на сградата на болницата, а само годишната лихва по търговския кредит е 123 432 лева. Големият ремонт беше извършен при управлението на д-р Иван Петров, който в момента е член на Съвета на директорите, вероятно затова никой не коментира огромната финансова тежест от тегления заем.

През 2014 година МБАЛ „Свети Иван Рилски“ отчита счетоводна загуба в размер на 467 691 лева, получена като разлика между приходите и разходите от дейността на лечебното заведение. Задълженията за периода към доставчици, клиенти, персонал и неплатени данъци са 3 940 000 лева.

Д-р Жеков изтъкна, че към 31.12.2014 година е оставил болницата с 0 лева просрочени задължения. Преди края на годината дружеството е имало просрочени задължения и за да се погасят е използван резервът за заплати от 600 000 лева, който гарантира изплащането на работните възнаграждения на служителите на МБАЛ „Свети Иван Рилски“. И от този момент нататък се явяват затруднения при плащане на заплатите, защото се чакат средствата от РЗОК-Разград за извършената медицинска дейност.

Това говорят фактите на фона на лицемерното изкривяване на обективната действителност, което се опита да направи настоящият директор на болницата д-р Гечо Жеков. Всички разбраха колко задължения има болницата, но не чухме какво реално прави новото ръководство за развитието на лечебното заведение, на което разчитат стотици пациенти от цяла Разградска област.

Съставил ли е директорският борд оздравителен план и каква политика води? Как ще се оптимизират разходите и ще се стабилизира финансовото състояние на болницата? Как ще се привлекат нови лекари и какви условия на работа ще им се предоставят? Ще се инвестира ли в нова техника? Как ще се подобри цялостната работа в болницата и ще се издигне общественият образ на лечебното заведение? Отговор на тези въпроси нямаше...

И какво ще се случи, ако МБАЛ „Свети Иван Рилски“ бъде поредната закрита държавна болница, къде ще се лекуваме, ние, обикновените хора? Ако крайната цел на ръководството е ликвидиране на областната болница, то задачата ще бъде постигната в близките няколко години с настоящата политика на оплакване и бездействие.


Антония КИРИЛОВА