Търсене

Начало Новини 1 300 000 лв. осигурени за разградската гара
1 300 000 лв. осигурени за разградската гара
08 February 2008
 

До края на 2009 година железопътната гара в Разград ще придобие съвременен облик и ще стане привлекателно място за пътуващите с влак и всички, които ползват услугите на БДЖ. Общата сума, предвидена и осигурена за основния ремонт на гарата, е 1 300 000 лв. Той ще започне още през тази година. В момента се извършва проектирането. Предвижда се пълна промяна на концепцията при обслужването на пътниците чрез цялостно обновяване на екстериора и интериора на сградата и прилежащата инфраструктура, включваща и изграждането на подходи за хора с увреждания.

 

08_02_2008_petarneicev.jpg Това съобщи в сряда в Разград зам.-министърът на транспорта Георги Петърнейчев. Заедно с него на посещение в региона бяха останалите длъжностни лица, които отговарят за железопътния транспорт в държавата: Йордан Мирчев, председател на Комисията по транспорт и съобщения в НС; Олег Попов, изпълнителен директор на „БДЖ" ЕАД; Антон Гинев, изпълнителен директор на компания „Железопътна инфраструктура; Симеон Ананиев, директор на ИА „Железопътна администрация". Всички те, заедно с народния представител Венелин Узунов /инициатор на визитата/ и областния управител Наско Анастасов първо посетиха вагоноремонтния завод „Тракция" ЕАД в Самуил. Държавните мъже се запознаха на място с дейността на предприятието, което е едно от най-успешно работещите в областта. В момента в него се изпълнява държавна поръчка за ремонт на 250 вагона, 16 от които вече са готови. Освен ремонтната дейност, наскоро дружеството е придобило и лиценз за производство на нови вагони, което е в изпълнение на политиката и действията на българското правителство за осъществяване на ефективен технически надзор, свързан с международните изисквания и стандарти. След „Тракция", групата инспектира и жп гара Разград. Програмата включваше и срещи с кметовете на Самуил и Разград.

По-късно, на пресконференция в областната управа, зам.-министър Петърнейчев заяви, че посещението не е случайно, а е във връзка със сериозните индикации за съживяване на икономиката в Разградския край. Като пряко следствие от това се е наложил изводът, че това ще доведе до повишено търсене на услугите на жп транспорта, който е с традиции в Лудогорието. По отношение на пътническите превози, ръководството на БДЖ твърдо е решило да стане сериозен конкурент на автобусния транспорт. Направленията, по които ще се работи за връщане на пътникопотока към влаковете, са няколко: осигуряване на комфортно пътуване, по-ниски цени на билетите и ускоряване на самото пътуване.

Специално за жп гара Разград е предвидена и реконструкция на десетте коловоза, чието финансиране е отделно. Вместо по един, пътническите влакове вече ще се движат по три коловоза.

Значително ще бъдат усъвършенствани и товарните превози, които на практика формират основното приходно перо на железопътната компания. Заради спецификата на района, на жп гара Разград се очаква засилен трафик на зърно, инертни материали, торове. Предвиждат се отстъпки за корпоративни клиенти до 25% на годишна база. За да се отговори на всички съвременни изисквания, на гарата ще бъде осигурена и постоянна интернет връзка, за да могат клиентите да комуникират с контрагентите си по всяко време на денонощието.

Вчера областният управител Наско Анастасов информира, че до началото на март в Разград ще бъде създаден постоянно действащ консултативен орган за развитие на жп транспорта в региона, подобряване на състоянието на сградния фонд на гарите, както и осигуряване на безопасност на жп превозите. Той ще бъде конституиран със заповед на транспортния министър Петър Мутафчиев и в него ще влизат представители на всички институции, имащи отношение към решаването на проблемите на БДЖ. Анастасов уточни, че освен за жп гара Разград, ще бъдат отпуснати средства и за ремонт на гарата в Просторно - 120 000 лв. Предвидени са и 80 000 лв. за жп мрежата в Самуилския район, както и 10 000 лв. за кантоните.


Димитър КИРИЛОВ