Търсене

Начало Интервю Марселиньо за дългия път от уличния футбол до Шампионска лига
Марселиньо за дългия път от уличния футбол до Шампионска лига
20 December 2017

Той е темпераментен бразилец с гореща кръв. Той е плеймейкърът на „Лудогорец“ и ще остане в историята на тима като първия футболист, вкарал гол в Шампионска лига. Той е Маресло Насименто да Коща, по-известен като Марселиньо. Роден е на 24 август 1984 година в бразилския град Манакапуру, щата Амазония. През 2011 година е привлечен в България и става част от професионалния футболен клуб в Разград.


20_12_2017_marsi-4.jpgНосител е на приза „Най-добър футболист“ за сезон 2016/2017 на Асоциацията на българските футболисти, а тази година бе избран за „Футболист на годината в „Лудогорец“ от феновете на клуба. Марселиньо стана национал на България през 2016 година и вкара победния гол в битката срещу Португалия.

Подробности за спортната кариера на бразилската звезда, за живота му в Разград, за неговото семейство, за възможностите за развитие в България, Марселиньо разказва в интервю с младите репортери от клуб „Наблюдател“ към ОУ „Иван Сергеевич Тургенев“.


Кой ви запали по футбола?

В Бразилия всички момчета обожават футбола и от малък по цял ден играех с другите деца от улицата. Исках да стана професионален футболист, но мечтата ми изглеждаше трудно осъществима, защото съм роден в малкия град Манакапуру в щата Амазония, който е отдалечен от Сао Пауло, където се развива големият футбол.


Кога започнахте да се занимавате професионално с футбол?

Кариерата ми започна през 1999 година, когато започнах да играя в детско-юношеската школа в родния ми град. Година по-късно станах част от представителния отбор на Рио Негро и имах късмета представители на футболната федерация в страната да гледат мой мач и да ми предложат да играя в Сао Пауло.

20_12_2017_marsi-3.jpg

Кога дойде офертата да се присъедините към „Лудогорец”?

 

Играех в бразилския клуб „Брагантино“, когато моят мениджър Рожерио Перейра ми предложи офертата да стана част от ПФК „Лудогорец“. До този момент бях чувал за големите български футболисти Стоичков, Бербатов, Балъков. Не знаех нищо друго за България, затова се обадих на Маркиньос, който тогава играеше в България. Той ме посъветва да приема предложението, защото отборът се развива бързо и в него се инвестират много средства.


Дълго ли премисляхте предложението и защо приехте да дойдете в Разград?

Приех предложението най-вече заради възможността да играя в Европа. По същото време получих оферти да играя в клубове в Иран, Турция, Украйна и Русия, но предложението на „Лудогорец“ беше най-добро.


20_12_2017_hofen24.jpgХаресва ли ви да живеете в малкия Разград, където има малко места за развлечения?

Разград е малък град, но аз съм спокоен човек и обичам да прекарвам време със семейството си. В моята работа рядко почиваме, но когато разполагам със свободно време посещавам молове и ресторанти в близките градове като Варна, Русе, някой път с близките ми ходим и до Букурещ.


Освен български и португалски, владеете ли други езици?

Говоря малко английски и владея разговорен испански. В отбора има много бразилци, с които си говорим на португалски, но в ежедневието си говоря предимно на български език. За седемте години, през които съм в България, понаучих езика, а по-големият ми син го владее по-добре от мен, защото учи в българско училище.


20_12_2017_marsi-6.jpgЧесто ли се връщате в Бразилия?

Да, два пъти в годината със семейството се връщаме в Бразилия, сега през декември ще пътуваме за празниците. Там имам трима братя и много приятели, с които като се съберем винаги си правим барбекю.

Липсва ми бразилската среда, но и в България ми харесва и се чувствам наполовина българин. В Разград създадох нови приятелства и контакти, разбирам се с момчетата от отбора и семейството ми е щастливо и спокойно.


Освен да играете футбол, какво обичате да правите?

Обичам да танцувам, да се забавлявам и да играя видеоигри на плейстейшън.


Като професионален футболист спазвате ли хранителен режим и харесва ли ви храната в България?

Да, разбира се, че като спортист внимателно подбирам храните, които консумирам ежедневно. Харесва ми българската кухня, но ми трябваше известно време, докато свикна с нея. В Бразилия има много по-разнообразна храна, всеки щат се отличава с характерни ястия. Моята съпруга ме изненадва с бразилски ястия, но първоначално ни беше трудно да осигурим продукти за приготвянето им. След това открихме човек, който редовно да ни доставя месо от Бразилия.


Какви интересни места по света сте посетили и къде мечтаете да отидете?

Със семейството ми сме били на почивка в Париж и Дубай. Заради спецификата на моята работа ми е трудно да пътувам често, но мечтая да посетя Гърция и Испания.


След приключване на активната ви футболна кариера, смятате ли да останете в „Лудогорец“ като треньор?

В клуба вече започнахме да обсъждаме тази възможност да остана като треньор, но все още има време, защото договорът ми изтича след година и половина. Ще обмисля добре този вариант, но има много голяма вероятност да остана, защото ми се предоставя добър шанс за кариерно развитие.


Клуб „Наблюдател“