Търсене

Начало Оживление Тежък офроуд на пистата край Стражец
Тежък офроуд на пистата край Стражец
14 January 2009

 

Миналата неделя беше поредният снежен и студен януарски ден, когато върлите любители на офроуда от Разград се събраха отново. На изпъcтреното с различни стръмни наклони трасе край Стражец зареваха мощните двигатели на осем машини. Между тях бяха и две руски джипа „Нива“. Имаше и такива, които бяха дошли само да се наслаждават на гледката и след това оживено да коментират видяното. Тъй като денят беше единствен почивен за изтеклата седмица, преобладаващата част от разградското офроуд общество предпочете семейния уют.

 

14_01_2009_offroad1.jpgВъпреки това камерно участие на оформилото се вече като официално трасе над Стражец - адреналин не липсваше. Атрактивните изпълнения се нижеха едно след друго по техничното трасе. А по него имаше много тежки участъци, които се вземаха от трети, та дори от четвърти опит. Но никой не се бореше с времето. Важното беше препятствието да се преодолее. А който го направи, получаваше овации от възторжената публика.

Зрелищната демонстрация откри със своя джип „Форд Маверик“ Николай Божков. При изкачването на наклона возилото с рев се отлепи на метър от земята. За тази каскада храбрият пилот получи дълги ръкопляскания и одобрителни възгласи.

След него демонстрация направи и Иван Иванов с наточената си тунингована „Тойота“. Той безпроблемно изкачи урвата на преден ход. Но на заден наклонът го принуди да направи няколко опита. Все пак той се справи и с това.

Присъстващите кибици обаче бяха жадни за още зрелища и започнаха да подканят шофьора на „Лада Нива“ да се пробва. Първоначално човекът се дърпаше с оправданието, че за първи път е на такова нещо и колата е служебна. Но не успя да устои на кандърмите и се пусна. Руският джип също се справи с препятствието, но след няколко опита. Това влуди тълпата и я накара да изригне в див възторг. Автомобилен инструктор пък показа, че въпреки десния волан на джипа му „Форд“, препятствията са безсилни да го спрат.

14_01_2009_offroad.jpgПрепятствието поизмори пилотите и те спряха да заредят със сгряващи напитки, суджук и сланина. През това време коментираха качествата на различни марки джипове, оборудване за тях и най-вече гумите. По-сладкодумните заразтягаха лакардии за случки по баири и планини из България, където са карали. След това мъжете отново яхнаха мощните машини и продължиха да дирят предизвикателствата на трасето. И така до обяд.

По едно време със син джип „Нисан“ пристигна вицебалканският шампион по мотоциклетизъм на писта в клас „супербайк“ Калоян Ангелов. През зимата на него явно му липсва тръпката от мириса на бензин, та бе минал на 4 колела. А каква по-голяма тръпка от екстремен офроуд по заснежената писта! Неговата демонстрация с джипа силно впечатли присъстващите. Коментарите бяха, че който си е луд на две гуми, е два пъти по-луд на четири.

В късния следобед групата направи преход до местността Чуката, преодолявайки всички снежни ниви и горски масиви. Точно под телевизионната кула джип „Сузуки Витара“ попадна в малък трап, но веднага беше издърпан с лебедка. Подобни инциденти са част от играта в офроуда. И е по-скоро белег на зрелост за колко време ще излезеш от такава ситуация, отколкото да се пазиш да не попаднеш в нея.

Групата избра Чуката, защото там е трасето на други екстремни пилоти, тези на ATV. Тя бе премината от всички джипове. Като в някои участъци имаше доста емоции след занасяне и хлъзгане. На смрачаване всички си тръгнаха доволни и напомпани с адреналин за следващата работна седмица. Но преди да се отдадат на анализи в семейна среда, им предстоеше едно последно и не дотам приятно занимание. Трябваше да направят ревизия на автомобилите си за повреди и да ги почистят от набилата се във всички възможни места лепкава кал, примесена с лед.

 

Венко ВЕНКОВ