Търсене

Начало Институции Кредит, рекет или изнудване - това е въпросът
Кредит, рекет или изнудване - това е въпросът
15 December 2017

Кредит, рекет или изнудване – това е въпросът. Писмо с такова заглавие изпрати до редакцията на „Екип 7“ 70-годишният Неделчо Неделчев от Гецово и поиска да го публикуваме, защото няма институция, която би могла да защити интересите му и единствената му надежда е в нас.


15_12_2017_imot_2.jpg15_12_2017_imot_1.jpg

На 11 април 2007 година, като собственик на ЕТ „Бумеранг - МН - Неделчо Неделчев“, той изтеглил фирмен кредит от „Пощенска банка“ размер на 55 000 лева. Условията го устройвали - лихва 8.3 %, заемът трябвало да изплати до 16 май 2022 година при крайно салдо 107 512 лева. В полза на банката ипотекирал къщата, в която живее, и прилежащия й гараж, тогава преустроен и функциониращ като квартално магазинче.

Не след дълго последвала неприятна изненада – на 21 декември 2008 година увеличили лихвата му на 14 %, при това дори без да го информират.

„Банката има право да прави каквото си иска и така месечната ми вноска стана 730 лева“, разказва Неделчев.

Няколко години поред той успявал да обслужва кредита си редовно, на 25 юли 2013 година обаче подал молба за намаляване на лихвения процент, тъй като при тези условия вече не можел да го изплаща. С анекс към договора банката му определила месечна вноска от 420.50 лева. Оказало се обаче с тази сума в продължение на две години той ще плаща само лихви, а главницата станала 58 791 лева. И това при положение, че вече шест години бил погасявал заема си.

През март миналата година Неделчев бил принуден да подаде нова молба до „Пощенска банка“ за намаляване на лихвения процент. С нов анекс лихвата била занижена от 15 на 12.5 %.

„Всъщност те продължаваха да ме изнудват и тъй като аз не бях съгласен с техните условия, през октомври миналата година пуснах нова молба. В нея обясних, че от 2010 година фирмата ми не извършва дейност, нямам приходи от нея, а месечният доход на семейството ми е 750 лева – 450 лева от двете ни пенсии, на съпругата ми и моята, както и 300 лева, които получавам по трудов договор. Припомних и че до него момент вече съм изплатил над 90 000 лева на банката. Молбата ми беше да погася главницата при поносим лихвен процент и месечна вноска от 350 лева. Не получих отговор и спрях да плащам, защото при техните условия нямах възможност да го правя. В момента банката ме е дала на съдия-изпълнител и къщата, в която живеем е обявена за публична продан“, заставен е в ъгъла Неделчо Неделчев.

„На 70 години съм, пенсионер, с минимална пенсия. Нормално ли е банката да прави каквото си иска с мен и с много други, предполагам, само и само да спечели 320 лева на час, а не 300 лева? Трябва ли да се оставяме да ни рекетират, къде са нашите права като граждани на тази държава? А на мен и семейството ми кой ще плати причинения стрес от всичко това?“, пита

Неделчев.

Преди две седмици, синът му, на чието име се води имотът в Гецово, в качеството си на ипотекарен длъжник, също писал писмо до „Пощенска банка“. Предложил да се споразумеят като плати 20 000 лева в брой за къщата и да приключат взаимоотношенията си. Разбира се, отказали му, защото според тяхната оценка, имотът струва много повече. Така към днешна дата, той е обявен за продан от съдия-изпълнител при начална продажна цена 56 560 лева.

Къщата е пропаднала от една страна, покривът й също пропада. А магазинът, който те водят като „едноетажна сграда за търговия“ е 48 квадрата гараж на плоча и също се руши. 56 560 лева ли струва тогава, пита Неделчо. Убеден е, че ако през 2007 година е бил изтеглил заем като физическо, а не юридическо лице, много отдавана нещата щяха да са приключили в негова полза. Но тъй като фирмите се таксуват по друг начин, а банката не се интересува дали си пенсионер със селски неработещ магазин, или собственик на работещ завод, сега Неделчо и съпругата му може да останат на улицата.

Единствената им надежда е, ако има кандидат-купувачи за имота им, след тази публикация, те да проявят човещина и да се откажат. Така, ако при всяка следваща продан цената му пада, семейството рано или късно ще успее да си я откупи.

Защо не съм си рефинансирал кредита си със заем от друга банка, а съм спрял да плащам ли? Ами, докога и колко да плащам? През 2007 година бях на 60 години и теглих 55 000 лева, сега сме 2017 година, аз съм вече на 70 години и съм върнал над 90 000 лева. Ако трябва да си откупя къщата, значи сега трябва да изтегля от друга банка още 55 000 лева, даже и повече. С ново крайно салдо, вероятно пак двойно. И трябва да започна да плащам всичко отначало. А „Пощенска банка“ ще ми е взела близо 150 000 лева. Това нормално ли е? Представяте ли за колко пари става въпрос? Това си е чист рекет, но явно държавата го намира за законен, след като не закриля по никакъв начин клетите банкови клиенти, обяснява решението си Неделчо Неделчев.

Мила КЮЛЮМОВА