Търсене

Начало Новини Общински съветници: 1 000 000 лева ще потънат някъде
Общински съветници: 1 000 000 лева ще потънат някъде
13 December 2017

Заради заложения субективен и с най-голяма тежест критерий „Организация на изпълнението“ за възлагане на обществената поръчка за благоустрояването на жк "Орел" ще се похарчат над 1 000 000 лева повече отколкото може да се свърши работата. Преди няколко месеца предупредихме, че тази поръчка е направена за някого и тя ще се реши не на пазарен принцип, а в някой кабинет. И това се случи“.


13_12_2017_orel-1.jpgТова заяви на пресконференция общинският съветник от Реформаторския блок Джипо Джипов, на която присъстваха колегата му от дясната група Иво Димитров и независимата Милена Орешкова. Джипов представи графика, от която се вижда, че само и единствено заради субективния критерий Консорциум "Разградски строители", чиято предложена цена е с един милион лева по-малко, е класиран на второто място. По третия критерий "Срок на изпълнение" и трите фирми-кандидати са посочили еднакъв срок - 300 дни.

Джипов допълни, че договорът с "победителя" в конкурса - Консорциум "Абритус Гардън" от Търговище, все още не е подписан, тъй като решението е обжалвано в Комисията за защита на конкуренцията. Според него това означава, че изпълнението на проекта ще се забави и живущите в "Орел" ще продължават да тъпчат в калта и животът там ще си остане такъв, какъвто е, за неопределено време.

"Този проект е изключително важен за нашия град и ние ще организираме граждански контрол върху него. Време е кметът Василев и екипът му да се вземат в ръце, защото може да се окаже, че първото несоциалистическо управление на Разград е катастрофално за града и общината", каза още десният съветник, който коментира и някои недомислия по асфалтирането на улиците.

"Не сме удовлетворени от това, че сега можем да твърдим "Ние нали ви казахме!", защото осъзнаваме, че това е платено с парите на нашите съграждани. Тези средства са наистина наши, тъй като те са от платени данъци. Възмутително е за една и съща дейност и еднакъв срок на изпълнение, работата да се възложи на фирма, която иска 1 000 000 лева повече. Това означава, че този милион ще бъде разпределен като печалба някъде", коментира Иво Димитров.

Според Милена Орешкова тази порочна практика за възлагане на обществени поръчки се прилага и при санирането на многофамилните жилищни сгради. Тя засегна и темата за обществените поръчки, които Община Разград възлага на външни фирми за ремонти, които би трябвало да се изпълняват от специално създаденото за това общинско предприятие "Ремонтстрой".


Димитър КИРИЛОВ