Търсене

Начало Култура Ели Неделчева показва керамиката си в Париж
Ели Неделчева показва керамиката си в Париж
08 February 2008
 

По Коледа разградската керамичка Ели Неделчева получи покана от директора на Българския културен институт в Париж Кирил Кадийски за изложба в залите на института. Не съобщихме новината, защото допреди два дни въобще не беше ясно дали Ели ще може да се възползва от поканата. Естествено, причините бяха финансови. Институтът поема експонирането на изложбата, подготовката на покани и афиши и медийната разгласа във френската столица, но разходите по пътуването, превозът на керамиката и пребиваването в Париж са за сметка на авторката.

 

08_02_2008_eli_nedelceva.jpg Та след голямото търсене на спонсори, ден преди да тръгне за Париж, Ели получи достатъчна финансова подкрепа, за да си позволи това гостуване.

В Париж Ели ще покаже творби от всичките си творчески търсения и изложби. Тя е кръстила изложбата си „От черно до бяло". Тук са включени съдовете - опушена керамика, червено-черната серия от глина край Монтана, червените съдове от глината край Кара Михал и най-новата авторска разработка на Ели - бяла керамика. Освен видовете керамика и цветови решения, почти изцяло са застъпени всички форми, които създава авторката - от обикновени гърнета до църковни храмове. И обединяващо начало в цялата ретроспективна колекция е българският дух и традиции - форми, плетеници, колорит.

Така представянето на керамичката е цялостно и във всички случаи ще е по-привлекателно за френската публика.

В изложбените зали на института заедно с Ели ще се представи с живописни платна художникът Анатолий Станкулов. Изложбата ще бъде открита на 12 февруари и ще гостува до 29 февруари.

Втората покана за изложба на Ели през тази година е от Министерството на културата. На 14 април керамичката ще открие самостоятелна изложба в Евробългарския център - зала „Средец". Тук тя ще изложи най-новата си - бяла колекция . Ние показахме част от нея на страниците на „Екип 7". Напомняме само на читателите си, че това са съвършено нови разработки като форма и като материал.

За гостуването на Ели Неделчева в столицата на изкуствата - Париж, помогнаха Община Разград, фирмите „Каолин", „Амилум" „МАТ" - Ст.Томов, М.Минчев, Васил Петров, Стоян Неделчев, Павел Ганчев, собственичката на заведението „Пътна среща". Техни рекламни материали и стикери ще бъдат част от съпътстващите дейности в изложбата.