Търсене

Начало Политика Кметът Василев отвърна на удара на БСП
Кметът Василев отвърна на удара на БСП
24 November 2017

Вчера кметът Валентин Василев отвърна на удара на БСП - Разград, чийто представители остро разкритикуваха работата на новото ръководство на Общината през последните две години. В предния брой "Екип 7" подробно описа констатациите на пресконференцията на социалистите, с която на практика те откриха предизборната си кампания за местните избори след две години.


24_11_2017_kmet.jpg"Наричат нашето влизане в управлението "социален експеримент". Това кореспондира с изказването на техен представител в Народното събрание, който наречe 80% от народа "дебили". За това, че ние управляваме, тук са проведени местни избори и само съгражданите ни решават кой да управлява", заяви кметът Василев. "Когато встъпихме в местната власт заварихме роднински връзки - тип етажна собственост. Има една дама, общински съветник, чийто съпруг е бил директор на общинско предприятие и е получил 6000 лева обезщетение за неизползван отпуск. Това може и да не е незаконно, но морално ли е? Морално ли е също за друг общински съветник - съпругата му в пенсионна възраст да заема поста директор на дирекция, а той да обслужва като адвокат Общинския съвет?", попита градоначалникът. Той уточни, че преди подмяната на екипа на администрацията тук са работили голям процент пенсионери, а голяма част от служителите са били в семейни отношения или роднински връзки.

По повод на внушенията за 20 000 000 лева и за необхващането на целия жк "Орел" в проекта за благоустройство, Василев посочи, че всъщност проектът е подготвен от предишното ръководство. Той коригира твърденията на БСП, че за две години правителството е дало само 1 000 000 лева на Разград и припомни, че 2 500 000 лева са отпуснати за подмяната на ВиК в жк "Орел" , а също и 7 000 000 лева за санирането по националната програма.

По повод на назряващия екологичен проблем, за който БСП алармира, кметът увери, че Общината има готов проект за изграждане на трета клетка на Регионалното депо за отпадъци.

За упрека, че ОП "Паркстрой" не си върши работата, на хората от БСП беше препоръчано да се поразходят по улиците, а не да стоят само в партийната къщичка или в пенсионерските клубове. За проблема със замърсяването на въздуха в града Василев каза, че ако БСП знае кой е причинителят, да го съобщи и допълни, че само констатирането на неприятна миризма не означава нищо.

Във връзка с твърденията за липса на инвестиции, само за бизнес зона "Перистър бяха съобщени редица такива: докато от началото на 2015 година до началото на 2016-та те са 470 000 лева с разкрити 33 работни места, то за периода от януари 2016 година досега са инвестирани 1 700 000 лева с нови 145 работни места. Предстоят строежи и проектиране за още 10 880 000 лева за още 144 работни места.

"Минипулативно е и твърдението, че ОП "Разградлес" е прехвърлило част от дейността си на честна фирма. На търг за продажба е обявена само дървесината, която не е търсена от местното население за огрев или други нужди, която е одобрена от Общинския съвет. Обектите са спечелени от лицензирани фирми, като служителите на предприятието също участват в дърводобива. Горските стражари не само не са ликвидирани, както се твърди в пресконференцията на БСП, но разлика от 2015 година, всичките са вписани в публичния регистър за извършване на лесовъдска дейност", коментира още Валентин Василев. Той изреди редица конфискувани през 2017 година вещи и имущество, сред които каруци, лек автомобил и микробус, както и издадени наказателни актове.

Във връзка с негативните оценка за културните събития в Община Разград зам.-кметът Галина Георгиева заяви, че тя е безпочвена, тъй като, например, Панаирът на киселото мляко и Фестивал "Абритус" са станали финалисти в годишните награди на Министерството на туризма за 2016 година.


Димитър КИРИЛОВ