Търсене

Начало Оживление Румен Колев препарира еднотонен бизон
Румен Колев препарира еднотонен бизон
12 January 2009

 

Посред най-лютата разградска зима в работилницата на известния таксидермист Румен Колев замириса на индианска прерия. Новото предизвикателство за професионализма на препаратора е отстрелян тия дни бизон. И то не в далечна Америка, а в забравеното и от Господ кътче на България Сакар планина. Животното е еднотонен мъжкар с добре изразени за вида си белези. Огромна близо 200-килограмова глава, увенчана с къси, но яки рога. Волята на собственика е тя да бъде оформена като трофей за закачане на стена. А кожата ще стане килим.

 

 

12_01_2009_bizon4.jpgИзпълнявайки поръчката, препараторът Колев вече има идея и за реплика на животното в цял ръст и естествена поза.

От края на миналата година край село Орлов дол в Сакар планина се рaзселват бизони, които ще бъдат пуснати за платен лов.
До февруари фирмата "Евро бизон" ще засели в сакарската прерия 184 глави от едрия рогат добитък. Първите животни са мъжки, всяко тежи около тон.

Те са с канадски произход, но са родени в Германия. Във фермата са инвестирани над 1 млн. евро. "Евро бизон" е взела под наем над 1500 дка пустеещи земи в полите на Сакар. Бизоните няма да се колят, а ще бъдат отстрелвани от ловци, които ще плащат към 4000 евро за трофея.

Месото ще се изнася. Бизонът е спокойно животно, но видиш ли опашката му да трепери, бягай, съветват първите бизоновъди.
Бизонското месо съдържа най-малко холестерол и мазнини, но е богато на белтъчини.

На вкус е крехко като пилешко, има оттенък на дивеч, без да е жилаво. Укрепва имунната система. В съчетание с телешко или свинско от него се правят вкусни колбаси. На ден един бизон изяжда 50-80 кг храна, предимно растителна. Изпива до 60 л вода.

 

Американският бизон (Bison bison) е от семейство Кухороги. В миналото е широко разпространен в равнините на Северна Америка от Голямото робско езеро до Северно Мексико и от Източен Орегон почти до Атлантическия океан. В края на 19-ти век популацията на бизоните е силно застрашена от масовия лов. Днес броят на бизоните се оценява на около 350 хиляди, като близо 250 хиляди от тях се отглеждат за добив на месо.

Зубърът (Bison bonasus). Досега в нашата страна се развъжда европейският вариант на животното, известно като зубър. Единственото място в България, където се намира популация от зубри е ДЛС „Воден – Ири-хисар“. Те са внесени от Беловеж, Полша, и се аклиматизират успешно повече 50 години във воденската гора. Като всяка примитивна порода, женските раждат веднъж на 2 години по едно малко. Нямат особено стопанско значение, нито като ловна цел.

Разликите между европейския и американския вариант на животното са няколко, които само специалистите могат да посочат. Но като цяло бизонът е по-дребен от европейския си събрат. Тялото му е по-плътно и компактно. Мъжките екземпляри често надхвърлят тон-тон и 200 кг.

 

Сергей ДОЧЕВ