Търсене

Начало Политика БСП: Община Разград се управлява на автопилот
БСП: Община Разград се управлява на автопилот
22 November 2017

С анализ на двугодишното управление на ГЕРБ в община Разград местната структура на БСП обяви началото на предизборната си кампания. В пресконференцията в понеделник участваха депутатът и бивш кмет Денчо Бояджиев, общинският лидер на партията Добрин Добрев и общинските съветници Елка Неделчева и Стоян Димитров.


22_11_2017_bsp-1.jpgВ началото Добрин Добрев обобщи, че през изминалите две години от началото на мандата видимите резултати тук могат да се определят с една дума - безвремие. Според него в този период са провалени редица проекти, заложени от предишното ръководство, а в същото време не са разработени нови.

"Община Разград се управлява на автопилот, а политиката на управляващите лежи на основата на безпринципни коалиции в Общинския съвет заради консумацията на власт и личните облаги. Налице е безпрецедентна политическа и кадрова чистка, пълно обезкървяване на експертния потенциал на администрацията. Това, което наблюдаваме и в момента, е тотален мор в Общината", заяви Добрев.

Денчо Бояджиев уточни, че от началото на мандата са уволнени над 70 общински служители и определи избора на нова кметско ръководство като социален експеримент. Той обърна внимание и на кадруването на зам.-кмета Ердинч Хасанов, който назначавал хора от родното си село Ясеновец. Според депутата обещанията за нови инвестиции и развитие на икономиката не са реализирани.

"Големият балон, който се раздухваше, беше, че ще се вложат много пари в инфраструктурата. За две години резултатът е само 1 000 000 лева", каза Бояджиев. Той представи подробна информация, от която стана ясно, че това е твърде малко в сравнение с други общини в региона и страната. Бившият кмет припомни, че по негово време Общината е разработила проекти за 20 000 000 лева по Инвестиционната програма и изрази съмнение в това, дали сегашната администрация ще съумее да ги усвои. Той изрази недоумение от факта, че проектът за жк "Орел" се реализира само на 2/3 от квартала и предупреди, че назрява екологичен проблем, свързан с Регионалното депо за отпадъци, тъй като то скоро ще се препълни, а няма индикации за изграждане на нова клетка.

Бояджиев коментира и състоянието на общинските предприятия, като акцентира върху "Разградлес", където част от дейността била прехвърлена на частна фирма и липсвал контрол, и "Паркстрой", което работи неефективно и градът е "брадясал". Единственото положително нещо, което депутатът назова, е премахването на растителността по река Бели Лом.

Елка Неделчева акцентира върху няколко традиционни културни прояви, от които сегашното ръководство е лишило хората в Разград - събор "Лудогорие", "Белите нощи на Разград", "Децата на България танцуват". Тя разкритикува и спадналото според нея ниво на Панаира на киселото мляко и изрази съмнение за бъдещето на Капанския ансамбъл.

Стоян Димитров квалифицира управлението на Разград като немощно по отношение на решаването на проблема с неприятните миризми. Като контрапункт на бездействието на кмета той посочи областния управител Гюнай Хюсмен, който вече има реални инициативи по разрешаването на този казус. Съветникът обърна внимание на факта, че Разград е най-малко посещаваният от представители на централната власт областен град.

Накрая Стоян Димитров съобщи, че изводът на БСП за досегашното двугодишно управление на ГЕРБ в Разградска община е, че изборът на новия кмет е голяма грешка и тя трябва да се поправи на следващите местни избори.


Димитър КИРИЛОВ