Търсене

Начало Интервю Милен БЕНКОВ: Благодаря на всички мои възпитаници и на хората, които ни помагат!
Милен БЕНКОВ: Благодаря на всички мои възпитаници и на хората, които ни помагат!
22 November 2017

Срещаме се с Милен Бенков в залата за репетиции на оркестъра, където той още от вратата ми връчва един тромпет с думите: „Момче, свириш ли на инструмент? Без да знаеш какво е усещането да свириш, няма как да напишеш адекватна статия за нас!“. Е, опитах се да свиря на тромпет, после опитах и на баритон, но нещо не се получи.

22_11_2017_benkov-1.jpg

Даниела КУРТЕВА, директор на Центъра за работа с деца (ЦРД)


22_11_2017_juja-kurteva-.jpgЗа нас, в Центъра за работа с деца, празникът на Младежкия духов оркестър е значимо събитие, което си струва да отбележим. За някои може би десет години ще им се сторят прекалено малко време, но отчитайки колко е трудно да привлечеш децата и да задържиш вниманието им, всички тези години не са никак малко. В същия момент не можем и да не отчетем, че става дума за една особена дейност като духовата музика, където се искат усилия, постоянство и много труд. Това, че нашите деца, поне в началото, изобщо не се бяха сблъсквали с музикални инструменти, и последвалите и продължаващи след толкова години успехи днес, е невероятно постижение. Моите адмирации към Милен Бенков, който работеше персонално с всяко едно дете, а впоследствие успя да сформира и цял оркестър. И ето, този оркестър се задържа цели десет години на сцената. За мен това е огромно постижение и истинско богатство за града ни, както и за всички онези деца, които ни подкрепиха в това начинание! Благодарим Ви, скъпи деца, че бяхте заедно с нас през всичките тези години!

22_11_2017_milen-benkov.jpgВсе пак, интервюто стана! За всички, които искат да подкрепят Младежкия духов оркестър на Разград, да заповядат на 23 ноември от 18 часа в Общинския културен център, за да се насладят на страхотна духова музика. Гости на събитието ще са още разградската звезда Крисия Тодорова, балет „Арабея“, танцова формация „Хорце“, както и певицата Цветелина. Входът на това празнично събитие ще е напълно безплатен и отворен за всички. Младежкият духов оркестър кани на своя празник всички приятели на музиката в Разград.


Г-н Бенков, утре, на 23-ти ноември, Младежкият духов оркестър към Центъра за работа с деца ще отбележи 10-годишнина. Как се роди идеята за този оркестър, Вие от началото ли го ръководите?

Mреди 10 години първо имаше идея за мажоретен състав и някак си естествено дойде и идеята този мажоретен състав да се допълни и с духова музика, изпълнявана също от младежи. Тъй като аз самият, по онова време бях на 34 години, съм завършил Военно-музикално училище „Маестро Георги Атанасов“ в София и имам едновременно и музикално, и военно образование, бях предложен да обучавам тези младежи. Тогава приех задачата присърце и не съм се двоумил нито за миг дали трябва, или не трябва да се осъществи един подобен музикален проект в Разград. Освен това аз съм служител в системата на МВР, като това ми позволи чрез изкуството да мога да извърша една превенция и да наблюдавам младежите. Исках чрез музиката да накарам тези деца да открият нещо ново и различно от обичайното. По този начин прецених, че когато младежите не са на училище, но пък са при мен в залата да репетират, те ще се научат на занаят и няма да извършват бели, лудории или пък да се шляят безцелно и самотни по улиците...


В залата за репетиции видях толкова много инструменти, един от друг все по-впечатляващи. Как се снабдявате с тези инструменти, от България ли са купувани? И още нещо, как едно дете решава да свири на определен инструмент?

Всички наши инструменти се купуват от чужбина. За жалост, у нас никой не изработва подобни музикални пособия. Те се изработват предимно във Франция, в Белгия, в Чехия, в Германия...За щастие, не срещнах никакви пречки, когато сформирахме оркестъра през 2007-ма и оттогава ние разполагаме с пълен инструментариум, с който от години вече си свирим навсякъде. По-трудното решение беше как с всички тези закупени инструменти да намерим деца, които да желаят да свирят на тях. Но всичко стана почти като на магия – в същото време, когато купихме инструментариума, за нас и нашата дейност дочуха общи приятели и други бащи музиканти, а в същия момент знам, че и г-жа Куртева, директорката на ЦРД, ни удари едно рамо, тъй като тя вече имаше своя изградена политика при работата си с училищата. Когато дойдеше дадено дете при нас и влезеше за първи път в залата ни за репетиции, аз го наблюдавам в очите – къде ще погледне, какво ще си хареса? И идва едно момче, влиза и казва: „Аз искам да свиря на барабани!“. „Чудесно, викам му, от днес ти ще свириш на барабани!“..И така се почна в началото, после първите деца си доведоха свои приятелчета, те пък, от своя страна, си доведоха други свои познати и оркестърът ни от самосебе си се получи! И така, вече от 10 години сме заедно по всички събития и свирим на сцената!


22_11_2017_duhova2_2.jpgЗа 10 години Вие вероятно имате много и най-различни успешни изяви по всички краища на страната и вероятно в други държави? Все пак, ако сега решим да дадем един поглед на това време, за кои по-специални събития бихте си спомнили и през кои години те са се случили?

Ние с нашия оркестър сме пътували два пъти до чужбина. Аз самият следях за тези неща и се ослушвах постоянно за такива места, на които ние можем да се представим. Вероятно бяха минали две години от сформирането на състава ни, когато успяхме да отидем не в чужбина, а в град Вършец, който е близко до Монтана. Там заедно с нас участваха и много други младежки оркестри от цялата страна. В началото моите момчета бяха малко стъписани, но после се отпушиха и това, което тогава изпълнихме там, си беше истински висш пилотаж в музиката. Спечелихме първо място, което си спомням, че беше оценено на 1000 лева, но пък тогава журито подло ни прецака и ни се наложи да си поделим наградата с младежите от град Монтана, които се явяваха много пъти и все не успяваха да се класират дотогава. Но пък за сметка на това, спечелвайки първото място, ние получихме възможност за първи път да свирим в чужбина, в град Одрин, Турция. Бяхме общо седем дни в този прекрасен турски град, а поводът беше, че там се провеждаха борби (турците са известни с тях, наричат ги „мазни“), и нашите домакини бяха поканили оркестри от много държави с цел да стане празнично и красиво. Нашите момчета останаха очаровани, още повече, че бяхме там заедно с целия мажоретен състав на ЦРД (благодарности на неговия организатор Емилия Борисова) и тогава заслужено обрахме всички овации на публиката!

Връщате ме към толкова хубави спомени! Второто излизане в чужбина пък беше в побратимения на Разград град Орел в Русия. Това беше доста по-скоро, през 2014 година, където също се представихме на ниво. И тогава получихме много награди, но самият регламент на конкурса не включваше класиране, ето защо нямаше награда за първо, втори или трето място. Все пак, проявата мина успешно и децата ми много се забавляваха. Този път бяхме напълно сами – тогава мажоретният състав остана в Разград и не пътува заедно с нас. Въпреки всичко се получи прекрасно и от тогава ни остана един прекрасен спомен...


Днес и чрез вестника ни имате възможност да благодарите на хората, които Ви подкрепят. За толкова години сигурно вече имате много почитатели, нека те да знаят, че и Вие мислите за тях!

Да, искам да благодаря на много мои приятели, които ми помагаха през всичките тези години и все още ми помагат. Специални благодарности изказвам и към г-жа Даниела Куртева от Центъра за работа с деца (ЦРД). През цялото време, в което работихме заедно с нея за изграждането на Младежкия духов оркестър, ние, разбира се, имахме много разногласия от различно естество, но тя винаги ми помагаше и винаги е можело да разчитам на нея. Искам сега да благодаря горещо и на моите възпитаници, защото без тях нямаше изобщо да има духова музика, изпълнявана от младежи, която да се слуша от гражданите в нашия Разград. Благодарности и към всичките ни спонсори, които дори няма да ми стигне мястото във Вашия вестник, за да ги изброя поименно! И накрая, искам да изкажа огромна лична благодарност към нашия областен управител Гюнай Хюсмен, който веднага ни съдейства за празненството, както и на всички наши останали колеги към Центъра за работа с деца!


Дамян ХРИСТОВ