Търсене

Начало Интервю Николай МИЛАНОВ: Ученическите игри за новата учебна година вече имат своите правила
Николай МИЛАНОВ: Ученическите игри за новата учебна година вече имат своите правила
22 November 2017

От новата учебна година изминаха два месеца, обикновено по това време става ясно какво е предвидено в областта на ученическия спорт. За това разговаряхме с експерта от РУО – Разград Николай Миланов.


22_11_2017_milanov-1-copy.jpgЯсни ли са правилата за ученическите игри?

С малко закъснение, вече в РУО имаме официално разписани Правила за организиране и провеждане на ученическите игри през учебната 2017/2018 г., които са утвърдени със заповед №РД-09-606/25.10.2017 г. на министъра на младежта и спорта. Правилата са изпратени до всички училища от областта и до всички общини, които имат ангажимента да изготвят общинския спортен календар до края на този месец.


Има ли промени от миналогодишните правила?

Да, има, но за съжаление някои от промените не са в полза на масовостта в общинския и областния етап от игрите. Визирам правото на участие в игрите, където във втора точка е записано „Във всички етапи на Ученическите игри учениците имат право да участват само в един спорт и в една възрастова група“. Преди 5-6 години това ограничение също бе наложено, но то бе в сила за много кратко, защото тогавашните служители от Спортното министерство осъзнаха, че така се ограничава правото на учениците да участват в повече от един спорт и в който спорт се представят по-добре, с него да продължат в зоновия и финалния етап. Така се увеличи чувствително и масовостта в първите етапи. Сега има ново ръководство в министерството, отговарящо за ученическия спорт, което е решило отново да ограничи избора на учениците, но се надявам, че това ще бъде само за тази учебна година. Има и едно облекчение в изискваните документи, като отпадат представянето на акт за раждане или лична карта, ксерокопията на ученическата карта или бележника, както и на застрахователната полица, което наистина си беше бреме на учителите при подготвяне на тези документи. Към правилата е приложен образец на списък на отбора, който ще улесни учителите по физическо възпитание и спорт. Има още една промяна отнасяща се до отчитането след всеки етап от игрите. Необходимо е в срок от 5 дни след приключване на общинските, областните и зоналните състезания организаторите да изпращат до БАСУ, ММС и РУО крайното класиране по вид спорт, пол и възраст на всички участващи отбори, както и обобщена справка за броя на участващите отбори и състезатели по спорт, възраст и пол /Приложение №4/. Това на практика се правеше и преди, но за областния и зоналния етап, новото е, че сега общините които провеждат общинския етап, ще трябва да изпращат тази информация на горепосочените институции.


Готов ли е областният спортен календар?

Заедно с Правилата за ученическите игри ние сме изпратили и графика за областните първенства. Домакинствата са възложени както през миналата учебна година, като отново ще стартираме в новата спортна зала в град Завет, където ще се проведе на 21 февруари първенството по тенис на маса. В Разград ще се проведат надпреварите по бадминтон, шахмат, баскетбол, лека атлетика, волейбол при 11-12 клас, футболът и тази година ще се проведе на спортната база „Гнездо на орли“ с любезното съдействие на ПФК „Лудоторец“. В град Исперих е волейболът за 5-7 и 8-10 клас, а в град Кубрат – хандбалът.


Говорихме за ученическия спорт, знаем, че много успешно се развива и учителският спорт, какво предстои през тази учебна година?

В нашата област учителския спорт се изразява в организирането на две прояви от РУО и ОК „Спорт в училище“ – Коледният учителски турнир в община Разград и Областната учителска спартакиада, която се провежда през април. С удоволствие ще кажа, че подготовката за предстоящия Коледен турнир е в ход, който за 30-ти пореден път ще се организира в Разград. На 27 ноември, когато е насрочена техническата конференция, ще станат ясни отборите, които ще се включат в тази традиционна учителска надпревара, за която много градове в страната могат само да ни завиждат. Самите състезания са предвидени от 1 до 21 декември, като на последната дата е и традиционният Коледен учителски коктейл в ресторант „Лес“, където участниците ще получат своите награди, за които ще се погрижат традиционни спонсори, както и Община Разград, която за втора година подкрепя тази инициатива.


Пламен РАДЕВ