Търсене

Начало Оживление Исперихчанка сътвори миниселце с идиличен дух
Исперихчанка сътвори миниселце с идиличен дух
05 January 2009

 

Дърво, плоскости, мъх, листа... лепило, железни нерви, въображение и любов.

Това е разковничето за изделията на 24-годишната Ивелина Колева от Исперих, превърнало се в изкуство.

Ивелина е майка на двама сина, на по две и пет годинки. Малкото си свободно време поделя между любимото си занимание – фризьорството, и приложното творчество. Темата, която предпочита, е идилични селски къщи със загатващи елементи от някогашния бит и култура на нашите предци.

 

05_01_2009_maketi.jpgПървият й модел е бреза, забита в пън, наобиколена с три къщи. Височината на изделието достига метър и двадесет и е изработено за два – три дена.

Всъщност само толкова малко време е нужно на Ива да измайстори своите къщи. Като запленен от първоначалната си идея творец, тя работи усърдно, докато реализира и завърши напълно намерението си.

В момента Ивелина разполага с колекция от двадесет и една къщи – своеобразно миниселце със свой си стил и дух. Много от изделията си дамата подарява, а други продава на ценители. Цената им е различна в зависимост от сложността на композицията. Ако воденица с колела върви четиридесет лева, то къщичката може да падне наполовина.

05_01_2009_maketi2.jpgФинансовият елемент никога не е бил водещ за мен, важна ми е идеята, самото творчество, споделя жената. Изработването на един модел я увлича и с намерението да разнообрази и да се усъвършенства, тя продължава да майстори още и още.

В същото време Ивелина признава, че е горда със себе си от факта, че може да се справя с живота сама. Съпругът й е в чужбина, работи в Норвегия в сферата на строителството, а на нейните грижи остават децата. Горда съм, че в тая ситуация мога да се справям сама и да реализирам всичките си възможности, казва Ива. Радвам се на търпението и подкрепата на съпруга си, без който няма да мога да бъда това, което съм, споделя още тя.

05_01_2009_maket3.jpgИвелина не може да посочи на кой от двамата си родители дължи увлечението си към приложното изкуство, но предполага, че у тях то е било потискано и не е имало шанс да се прояви. Сега мечтата на жената е да превърне собствения си дом в истинска приказка. Подобно на изделията, които изработва. Вече собственоръчно е изрисувала приказни сюжети по стените в детската стая за момчета. Но има още куп идеи, които възнамерява да реализира.

 

Галина МАРИНОВА

Снимки: Мехмед АЗИЗ