Търсене

Начало Оживление Дядо Коледа отиде при приемните деца
Дядо Коледа отиде при приемните деца
19 December 2008

 

Предпазливо към Дядо Коледа пристъпят хлапета. Искат да бъдат чути, видени и харесани. Някои от тях доближават белобрадия старец за първи път в живота си. Вълнуват се – подготвили са стихчета и песнички, срещу които очакват да получат подаръци.

Социализирани и набрали смелост, те се надяват на подкрепа. От някогашната им плахост има остатъчни парченца. Но желанието за изява и себеутвърждаване доминира силно и взема превес. И има защо.

Това са приемните деца на Разград.

 

19_12_2008_d_koleda1.jpg19_12_2008_d_koleda3.jpgЗа първи път всичките 28 сирачета, намерили си семейства и домашен уют, празнуват Коледа заедно. Събра ги сдружение „Жанета“, което им провежда обучения и ги подкрепя методически. Тук са и от отдела „Закрила на детето“, и от Регионална дирекция „Социално подпомагане“.

Истината е, че община Разград се нарежда на първо място на глава от населението по брой семейства, дали подслон на изоставени. Ако приемните семейства в страната окръглят двеста, в Разградско те наброяват двадесет.

Институциите, допринесли за този резултат, са заедно и сега.

Като истинска млада дама, Нора доближава Дядо Коледа и поема ролята на Снежанка. Държи жезъла на добряка и си чака реда да рецитира. Нора е различна отпреди четири години. Първото приемно дете в Разград впечатлява с добро възпитание и мили обноски. Няма и помен от онова малко момиченце, изкачащо изневиделица пред движещите се автомобили. Със сигурност зад успехите на Милена – първата приемна майка в Разград, стоят хиляди безсънни нощи.

Три сирачета – братчета и сестричета, са намерили истински дом пък у Маргарита Господинова от самуилското село Хърсово. Преди две години жената подслонява Христо и Илия, а през месец февруари на 2008-ма взема и сестричката им Гергина. Тя и съпругът й пътуват до Силистра, за да приберат заедно всички малчугани. Майката останала доволна от отглеждането на батковците, занимавала редица държавни институции, за да осигури сигурност и за дъщеря си.

Под щастлива звезда е роден и Валентин. Момчето е на година и десет месеца и е последното дете в Разград, попаднало при приемна майка. От 13 ноември за него се грижи Иваничка. Валентин е рожба на невръстна биологична майка и ще расте в семейна среда, докато родителите му са готови да си го приберат.

Внимание и похвала заслужават всички приемни майки, които в настоящата публикация не можем да упоменем. Те даряват топлота и грижи срещу минимално заплащане.

 

Галина МАРИНОВА