Търсене

Начало Политика „Нова Република“ иска да е първа политическа сила в община Разград
„Нова Република“ иска да е първа политическа сила в община Разград
27 February 2017

„Нашата задача е „Нова Република“ да бъде първа политическа сила в община Разград на предстоящите парламентарни избори“. Това обяви бившият депутат от СДС Никола Николов и неформален лидер на новата формация в Разград при представянето на кандидат-депутатската й листа.


27_02_2017_nova_1.jpgПод номер едно е бившият председател на Комисията по досиетата и бивш депутат от ГЕРБ Методи Андреев. На второ място е адвокатът Жоро Чобанов, а на трето е независимата общинска съветничка /преди това от ГЕРБ/ в местния парламент Милена Орешкова.

На следващите позиции в листата са предприемачите Юлия Матева, Мария Коларова, Мирослав Грънчаров /съветник от ГЕРБ в миналия мандат на ОбС в Разград/, кметът на село Каменово Светлан Бонев и бизнесменът Ивайло Кирилов.

При представяне на приоритетите и визията на „Нова Република“ Методи Андреев заяви, че главната им цел е да атакуват политическото представителство, създадено по олигархично-мафиотски модел.

27_02_2017_nova_3.jpg„За да съществува демокрацията, е необходимо да има действаща съдебна система, независима преса, силна пазарна икономика и свободни и честни избори. Тези четири изисквания бяха тотално потъпкани и България е на път да се превърне в първата бананова република в Европейския съюз“, коментира Андреев. Водачът на листата в Разград цитира нобеловия лауреат по икономика Милтън Фридман, който казва, че корупцията е средството на държавата за скрито регулиране на пазара. Според бившия шеф на комисията по досиетата Бойко Борисов напълно успешно прилага този модел, без дори да е чел Фридман.

В подкрепа на тезата му Никола Николов подчерта, че в Разград няма обществена поръчка за над 1 000 000 лева, която да е възложена на разградска фирма и изпълнители са само външни фирми.

„Това е една въртележка, която сме виждали при първото правителство на ГЕРБ, а при второто се разрасна. Очевидно двигател на пазара се оказва не пазарният механизъм, а близостта до властта. Благодарение на тази политика плащаме рекет, установен от времето на Симеон Сакскобургготски и ДПС - 30 % от обществения ресурс да отиват в ръцете на едни и същи големи фирми, които печелят обществените поръчки“, заяви бившият депутат от СДС.

В края на представянето на листата на дясната политическа формация участниците подписаха пакт за растеж без корупция, в който е заложено въвеждането на румънския правосъден модел. Предлага се назначаването на заместник-главни прокурори, които да отговарят за борбата с корупцията и тероризма. В пакта е заложено 50% от данъците върху доходите и 50% от данъците върху печалбата на фирмите да остават в общината, в която са изработени и предвижда намаляване на ДДС на 9% за книги, лекарства и основни храни.

От „Нова Република“ настояват за въвеждане на конституционна забрана за изсичане на вековни гори и сеч в национални паркове, както и абсолютна забрана за реклама на хазартни игри.

 

Антония КИРИЛОВА