Търсене

Начало Култура Комплекс „Изкуство“ приютява галерията
Комплекс „Изкуство“ приютява галерията
06 February 2008
 

Изложбеният салон на СБХ на бул.„България"5 в Разград, прекръстен със специален ритуал и официално откриване на комплекс „Изкуство", пак си остава изложбен салон. Само че сега ще приюти администрацията на Художествената галерия, защото там вече е опасно да се работи, а и се очаква да започне дълго плануваният ремонт и разширение.

 

Добрин Добрев - общински съветник и председател на Бюджетната комисия, бе досегашният наемател на обекта, който е общинска собственост. Оказва се, че той е задлъжнял с наема, но не сме го търсили да обяснява защо, защото сме почти 100 процента сигурни, че всичките коктейли и почерпки, които се организираха там по повод на всякакви културни и предизборни прояви, са били за негова сметка.

Като предприемач той има право да не дава обяснение за частните си взаимоотношения с Общинската администрация, но в новата си роля на председател на Бюджетната комисия на Общинския съвет би трябвало да работи за изчистването на „бартери" от този тип.

Г-н Добрев е предложил неплатеният наем да се компенсира с част от парите за ремонт и климатиците, които той купи и монтира.

Помещението, от източната страна, където първоначално беше входът на изложбения салон все още е облепено с останките от многостранната дейност на предишния наемател Валери Савов. Там са и лепенките на общината, с които беше запечатано помещението преди години. Никой не си направи труда да го изчисти даже, да не говорим, че то също можеше досега да носи приходи.

За да се премести сега администрацията на галерията обаче, това помещение трябва да се отвори, защото освен уредниците, тук трябва да се побере и част от фонда на галерията.

А що се отнася до изкуствено създаваните центрове като „Комплекс „Изкуство", които

докато гражданите научат къде се намират и те отмират естествено, по-добре е експериментите да спрат. Същото е междувпрочем с названието „Общински културен център". От две години го дъвчем, но ако не напишем - новия театър, хората се чудят къде е този център.

Културният център се налага с дейността си, а не с администрацията. И в този смисъл със същия успех сградата на Симфоничния оркестър може да бъде наречена културен център, там залата е доста по-наситена с изяви. Да не говорим за стола на Средношколското общежитие - там почти всяка вечер кипи „духовна енергия".

Иначе Разград има няколко културни центъра и нито един като хората, също както с празниците.


Янка ОБРЕТЕНОВА