Търсене

Начало Оживление Бог повелява: Утре риба на всяка трапеза!
Бог повелява: Утре риба на всяка трапеза!
05 December 2008

 

Утре е Никулден. Празник по средата на великите пости, на който Бог е разрешил рибата. Затова на този ден на всяка българска трапеза ще има риба. Това осмисля целогодишния труд на хората, които отглеждат рибата и я доставят на нашата маса. За всички тях седмицата преди Никулден е ударна и е верно, че ден година храни.

 

05_12_2008_riba1.jpg05_12_2008_riba2.jpg Тежките мрежи вече са в язовира в село Ломци, арендуван от Аспарух Русев. Всички са в напрегнато очакване каква ще бъде слуката. От три години Аспарух е арендатор на обекта, но за първи път му предстои промишлен риболов. Водоемът дава сладка риба, тъй като дъното е скалисто, без тиня. Но е било кариера и има много изоставена арматура по дъното.

Много са закачките. Най-сетне шефът дава знак. Някой отронва едно „Дай Боже!“ и мрежите тръгват към брега. След близо два часа изморителен труд, до кръста във вода, „чувалът“ е изваден. Уловът макар и сносен не удовлетворява рибарите. Ще хвърлят пак и пак, и пак, за да може за Никулден да извадят 2 тона риба. „Това ни е целта и няма как да не стане. Риба има. За три години съм вложил 20 000 лева за зарибителен материал“, казва Аспарух.

И наистина, риба има, и то разнообразна. Касите бързо се пълнят с шаран, толстолоб, бял амур, бяла риба, таранка. За всеки вкус, за всеки джоб. Защото Бог така повелява – на Никулден - риба на трапезата!

 

Сергей ДОЧЕВ