Търсене

Начало Институции Разговор на един гражданин с кмета за тазгодишната разградска зима и образцовото снегопочистване...
Разговор на един гражданин с кмета за тазгодишната разградска зима и образцовото снегопочистване...
09 January 2017

Здравейте,

Снеговалежът не беше кой знае колко много, но тази година отново се почистиха само централните улици, а вътрешните останаха така да се каже на самопочистване. Образуваха се коловози, които всяка нощ замръзват и стават предпоставка за инциденти от различен характер.


09_01_2017_dobromir-filipov.jpg09_01_2017_zima.jpgИскам да попитам конкретно за „М.Дринов“, „П. Р. Славейков“ и „Н. Рилски“. Ще бъдат ли почистени и кога? Ние в този район се водим първа категория и плащаме по-високи данъци отколкото останалите категории. Би следвало това да рефлектира и върху качеството на поддържането на инфраструктурата около жилищата ни. Моля да ми отговорите на какъв принцип се решава кои улици да се почистят и кои - не.


Добромир ФИЛИПОВ

4 януари 2017


09_01_2017_valentin-vasilev334.jpgУважаеми г-н Филипов,

Снегопочистването на населените места на територията на община Разград се извършва на база Оперативен план за действия при зимни условия. Съгласно този план уличните платна и местата за обществено ползване в населените места се поддържат с интензивен и екстензивен режим на почистване.

Интензивно почистване от сняг се извършва само на уличната мрежа в град Разград. На интензивно зимно поддържане подлежат артериите на масовия градски транспорт, подходите към здравни и социални заведения и към предприятията, осигуряващи производството и снабдяването със стоки от първа необходимост, електроенергия и питейна вода. При интензивното поддържане уличните платна се почистват няколкократно в рамките на едно денонощие в зависимост от интензивността на валежите.

В град Разград интензивно ще се поддържат следните улици: „Княз Борис“, „Любен Каравелов“, „Ильо Войвода“, „Хаджи Димитър“, „Ангел Кънчев“, „Коста Петров“, „Венелин“, „Гаврил Кръстевич“, „Васил Левски“, „Марица“, „Искър“, „Добруджа“, „Странджа“, „Дунав“, „Грънчарска“, „Перистър“, „България“, „Априлско въстание“, „Бузлуджа“, „Велес“, „Жеравна“, „Юмрукчал“, „Добровска“, „Стамболийски“, „Южен булевард“, „Димитър Ненов“, „Свети Климент“, „Кирил и Методий“, подходи за КАТ/РПУ/ и РСПАБ, околовръстен път за ЖК „Орел“ /от „Априлско въстание“, ул. „Ивайло“ до ул. „Перистър“/, подходи за училища и детски градини, както и улици, по които живеят болни лица, подлежащи на хемодиализа.

Всички останали улици в град Разград и населените места на територията на община Разград се почистват с екстензивен режим. Екстензивният режим на почистване се осъществява след осигуряване на нормална проходимост за движение при зимни условия на улиците, подлежащи за интензивно поддържане. На екстензивен режим подлежат за почистване платените паркинги на пл. „Момина чешма“ до джамията, ул. „Искър“, бул. „Априлско въстание“ до средношколското общежитие, ул. „Дунав“ източно от сградата на БТК. Останалите паркинги се почистват след възлагане от страна на Община Разград.

В населените места извън град Разград, кметовете и кметските наместници определят улиците, които преимуществено ще се почистят от сняг и имат обществено значение за съответното населено място. След това се пристъпва за почистване на останалата улична мрежа.


4 януари 2017

 


Г-н Кмете,

В предишния си имейл пропуснах да Ви честитя новата година. На Вас, на семейството Ви и на Вашия екип.

Много благодаря за бързия отговор! Бърз, но подобаващо формален. Аз това за интензиите и екстензиите го знам. Няма нужда някой, който ми отговаря от Ваше име, да ми изнася тези лекции с копи и пейст от правилата за почистване, които, вервайте ми, не спазвате. Освен това елементарната култура на електронната кореспонденция изисква щом аз съм си направил труда да пиша с копие до заместник-кметовете и до секретаря, Вие, респективно този, който ми пише от Ваше име, да ми отговорите също с копие до тях.

Въпреки че съм на ръководна работа вече много години, не съм развил чак такава параноя, та да си мисля, че като завали сняг, ще почистят първо моята улица, или че стройна бригада, организирана и водена лично от Вас, ще хукне да лови снежинките под моя балкон още във въздуха. В Северна Корея, през 1988 година, съм виждал как дечицата ловят листата още преди да са паднали на земята, но нито тогава, нито сега това би могло да се случи в България и в частност в Разград. И слава богу! Или пък не, трудно ми е да преценя...

На 21 януари 2016 г., пак поради нереализирано екстензивно почистване, паднах и си строших раменната кост на три парчета. Д-р Б. Борисов, пак слава богу, че имаме в Разград лекари като него, ме прикова със съответната арматура, доста време си служих само с една ръка, през юни отново претърпях интервенция за изваждане на имплантите. Дали ако бях завел дело, нещо щеше да се промени в чиновническото мислене? Едва ли...

Тъй като от отговора, за който отново благодаря, не разбрах кога ще се почистят улиците, които назовах конкретно в предишния си имейл и подчертавам отново, че те са първа категория и за местоживеенето си плащаме най-високите данъци в града, Ви задавам този въпрос отново. И ще продължа да питам, докато не ми се отговори. С копия до медиите. Този път пиша с копие до „Екип 7“, които, надявам се, да вземат отношение и дадат гласност на проблема, който освен мен засяга още много хора, които иначе сме благодарни за интензивното разчистване на централните сокаци, ако успеем да се доберем невредими до тях, но си искаме и полагащото ни се екстензивно, своевременно след интензивното.

Погледнах и прогнозата. Утре и през следващите дни пак ще вали и пак ще започнете реализацията на интензивното почистване, без да сте извършили екстензивно след падналия преди няколко дни сняг.

И пак ще има строшени автомобили и бедни на калций старчески кокали.

Кучетата ще си лаят, мандатът ще си върви...


Добромир ФИЛИПОВ

5 януари 2017