Търсене

Начало Политика Калоян Монев и Левент Апти – зам.-председатели на ОбС -Разград
Калоян Монев и Левент Апти – зам.-председатели на ОбС -Разград
30 November 2016

Юристът Калоян Монев от „Кауза Разград“ и лекарят Левент Апти от ДПС бяха избрани за заместник-председатели на общинския съвет в Разград. За първи път от 1991 година насам и едва през седмия мандат на демократично местно самоуправление в Разград, общинската законодателна институция вече има и зам.-шефове.


28_11_2016_monev.jpg28_11_2016_apti.jpg28_11_2016_vasilev.jpgТова стана факт в края на вчерашното заседание на местния парламент, когато беше гласувана докладната записка на неговия председател Надежда Радославова. Мотивите й са, че ситуацията в ОбС – Разград е създала необходимост от избор на зам.-председатели, които да изпълняват нейните функции, когато отсъства или иска да се изкаже по даден въпрос.

Освен това Законът за местното самоуправление и местната администрация, както и Правилникът за работа на общинския съвет дават такава възможност.

Всъщност с избора на адвокат Монев и д-р Апти, което е предварително договорено, се създават предпоставки за формиране на мнозинство, което сега липсва. То би се получило, ако към 10-те съветника на ГЕРБ се прибавят 6 на ДПС и 3 на „Кауза Разград“. Така цифрата става 19, която е повече от половината на 33-членния общински съвет, без да броим някои независими съветници. Доколко сметките ни са верни, ще стане ясно още на декемврийската сесия.

Втората част на докладната записка на Радославова касаеше промени в състава и ръководството на постоянните комисии към ОбС. Една от причините за това е напускането на общинския съвет на д-р Красимир Петров от Реформаторския блок. Неговото място зае директорът на Математическата гимназия Мануел Василев, който вчера положи клетва.


Димитър КИРИЛОВ