Търсене

Начало Политика БСП - Разград изхвърли от ръководството си три „другарки“
БСП - Разград изхвърли от ръководството си три „другарки“
30 November 2016

На заседанието си в понеделник вечерта Общинският съвет на БСП в Разград изключи трима свои членове. Всичките отлюспените са дами, които по възрастов признак принадлежат по-скоро към по-младите активисти на социалистите. Това са общинският съветник и директор на Домашния социален патронаж Янка Георгиева, началникът на общински отдел „Социални дейности“ Росица Бончева и последната секретарка на бившия кмет Денчо Бояджиев Калина Атанасова.


28_11_2016_ianka-georgieva.jpg28_11_2016_bon4eva.jpgВсъщност новината за крайната мярка, което досега не се е случвало в този си вид в местната структура, съобщи в аванс именно Бояджиев, който няколко часа преди пленума даде пресконференция. В качеството си на общински председател на БСП той обяви че на практика трите му съпартийки са се самоизключили, тъй като от месеци не са плащали партийния си членски внос.

Истинските причини за отстраняването им обаче са принципни. Провинението на Янка Георгиева е, че още от началото на мандата тя не се съобразявала с партийните решения и гласувала в интерес на ГЕРБ. Бояджиев уточни, че с Георгиева са водени разговори за установяване на причините за нейното поведение. Обяснението й било, че по време на неговото управление нейните амбиции да стане зам.-кмет по социалните дейности не били удовлетворени. На пресконференцията бившият кмет допълни, че никоя уважаваща себе си партия не обича ренегатите и според него Янка Георгиева е вече „политически труп“.

„Гафът“ на Росица Бончева е, че е разпуснала основната партийна организация на БСП, на която е била секретар.

След като Калина Атанасова е била преназначена на друга работа в общинската администрация тя сама е уведомила, че не иска да се занимава с партийна работа и е помолила да бъде освободена като член на Общинския съвет на БСП. В тази връзка Денчо Бояджиев заяви, че най-вероятно тя е била подложена на политически натиск от страна на новото ръководство на общината. Всъщност действията и на другите две са мотивирани по същата прозаична причина, тъй като и двете в момента са на същите си ръководни позиции. Въпросът е какъв е времевият хоризонт, в който „олюспените“ от БСП ще могат да се радват на сегашния си комфорт.


Димитър КИРИЛОВ