Търсене

Начало Институции Мила ЙОЦОВСКА: Да не би лекарите да работят за траурните агенции?
Мила ЙОЦОВСКА: Да не би лекарите да работят за траурните агенции?
30 November 2016

„От три дни се въртя в омагьосания кръг на здравната система и започвам да се питам дали лекарите работят в името на пациентите или обслужват траурните агенции“, така започна разказа си Мила Йоцовска от Разград.


28_11_2016_iocovska.jpgМладата жена сподели, че свекърът й Борислав Димитров от една седмица е парализиран от кръста надолу, затова на 26 ноември го водят в неврологичното отделение на разградската болница „Свети Иван Рилски“. На място медицинските сестри казват на семейство, че имат само едно спешно легло и не могат да хоспитализират пациента в момента.

„Според тях това не е спешен случай, при положение, че той е в инвалидна количка и изобщо не може да стъпва на краката си. Трябва ли да стане инвалид за цял живот, защото някой не иска да му обърне внимание, докато е време“, пита Йоцовска. Без да имат избор близките се примиряват с уговорката в понеделник мъжът да бъде приет за лечение в неврологията.

Предизвикателствата продължават, когато в първия ден от работната седмица снахата на възрастния мъж отива при личната му лекарка д-р Лиляна Ангелова, за да вземе направление за хоспитализация.

„Съвсем нормално й обясних, че става дума за човек в критично състояние, който трябва да започне болнично лечение, а тя ми заяви, че ще чакам ако трябва три дни. Всички пациенти в нейния кабинет са отишли там с някакъв проблем, става дума за човешки живот, с който никой няма право да се подиграва“, коментира Йоцовска.

Тя допълни, че семейството й продължава да се лута в хаоса, генериран от неефективната здравна система, и се чувстват безсилни, защото не могат да помогнат на техния близък, който е на легло и се влошава с всеки изминал ден. Младата жена заяви, че е най-обидена от грубото, арогантно и незаинтересовано отношение на лекарите, които третират пациентите не като човешки същества, а само като източник на финансиране от Здравната каса.


Антония КИРИЛОВА