Търсене

Начало Новини Обвиненият за убийството в Завет отказа съкратено дело, ще разпитват над 50 души
Обвиненият за убийството в Завет отказа съкратено дело, ще разпитват над 50 души
25 November 2016


Обвиненият за убийството на Николай Димитров от Завет отказа съкратен процес и така делото срещу него ще бъде гледано по общия ред. В сряда на заседанието, което беше насрочено като предварително изслушване, 30-годишният Владислав Филков обяви, че не се признава за виновен и държи да бъдат разпитани всички 42-ма свидетели, както и вещите лица, изготвили многобройните експертизи за процеса.


25_11_2016_filkov.jpgЗаради несъгласие със защитната теза на назначения му служебен адвокат, Филков поиска сам да води защитата по делото си. Тъй като осигуряването на юридическа помощ е задължително обаче, съдът разпореди да се изпрати писмо до Адвокатска колегия-Разград за назначаване на нов служебен защитник.

Делото беше насрочено за 9, 22 и 23 декември. Тогава се очаква като граждански ищец и частен обвинител да бъде конституирана съпругата на убития Пена Димитрова. Дъщеря му Геновева Димитрова, която е съдия в Софийски градски съд, ще участва само като частен обвинител, съобщи адвокатът й.

Владислав Филков е привлечен като обвиняем за грабеж на мобилен телефон и 220 лева, придружен с убийството на 75-годишния заветчанин. Престъплението беше извършено на 25 декември 2014 година в дома на възрастния мъж. Тялото му беше открито на 22 февруари 2015 година, а междувременно Филков избяга в чужбина.

През юни миналата година той бе арестуван от немските власти, които четири месеца по-късно го предадоха на българската прокуратура. Тогава Окръжен съд-Разград му наложи постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“, която Апелативен съд-Варна потвърди.

На няколко пъти оттогава насам Филков обжалва ареста си като твърди, че други са извършителите на убийството и те отдавна са извън България, както и че е подложен на масиран психически и физически тормоз и натиск, за да признае престъпление, което не е извършил.

Мила КЮЛЮМОВА