Търсене

Начало Новини Кметове скачат срещу сметището в Разград
Кметове скачат срещу сметището в Разград
04 February 2008
 

Решението на Общински съвет - Разград от 30 януари за определяне на цена от 11.52 лв./1 тон с ДДС за депониране на смет в новоизграденото Регионално депо за твърди битови отпадъци неприятно изненада останалите общински кметове от областта, стана ясно от разговорите ни с четирима от тях. Ремзи Халилов - Кубрат, Адил Решидов - Исперих, Айхан Хашимов - Лозница и Ахмед Ахмедов - Цар Калоян изразиха несъгласие не само с конкретната цифра, но и с начина по-който тя е определена - без предварителни срещи, консултации, анализиране на конкретните възможности на всяка община.

04_02_2008_smeti6te.jpg
Всичко това според тях ще доведе до шоково вдигане на таксата за битови отпадъци, което ще натовари допълнително гражданите. Кметовете са категорични, че няма да извозват боклука от общините си и съответно няма да плащат нищо, докато не седнат всички на обща маса и се обсъдят конкретните калкулации. На всичкото отгоре се оказа, че всъщност и четиримата са научили за решението на разградските съветници от вестниците.

„Те не могат да решават. Ако се окаже, че разградското депо не ни е изгодно, ще караме отпадъците си в русенското", категоричен е Халилов. Той припомни, че при подписването на споразумението за сътрудничество между всички общини на територията на област Разград на 23 септември 2003 г., освен използване на депото край Разград е коментирано и бъдещо изграждане на специални площадки за първоначално събиране на отпадъците със средства от оперативните програми на МОСВ. Защо нищо не се казва по този въпрос, пита Ремзи Халилов, което е и член на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България.

„Тъй като никой не ме е питал, съгласен съм да ползваме Регионалното депо, но само ако е безплатно", заяви шеговито в присъщия си стил кметът на Исперих Адил Решидов.

„На практика това, което е гласувано в Разград, верижно ще вдигне нашата такса смет. Иначе откъде ще взема 40 000 лв. годишно за тази дейност. Депото е регионално и това, че е на територията на община Разград не е достатъчно основание за еднолични решения. Трябва всички заедно да обсъдим нещата", каза кметът на Лозница Айхан Хашимов.

„Явно е, че това решение няма да е окончателно. То е само предпоставка за начало на диалог, в който ще бъдат конкретизирани точните параметри. Може би това ще стане една от основните точки на предстоящата среща на областния управител с кметовете, домакин на която ще е Кубрат. Смятам, че ще се разберем. Ако не, си има пазарни механизми. Да не забравяме, че Русе също ни е близо", допълни темата кметът на Цар Калоян Ахмед Ахмедов.

Припомняме, че докладната записка за определяне на цена на услуга за депониране на отпадъци на Регионално депо за ТБО - Разград бе внесена за обсъждане за втори път, тъй като веднъж бе върната за преработване. На заседанието в сряда и в новия си вариант тя предизвика противоречиви мнения. Съмненията и колебанията в залата се увеличиха допълнително, след като беше уточнено, че средствата от експлоатационните разходи ще отиват единствено в касата на оператора на депото - „Шеле България" ЕООД. Въпреки декларираните от някои съветници големи резерви към проекта за решение обаче, докладната бе приета с 28 гласа „за" и само 1 въздържал се.


Димитър КИРИЛОВ