Търсене

Начало Политика Гюнай Хюсмен спаси ГЕРБ от пълен срив в района
Гюнай Хюсмен спаси ГЕРБ от пълен срив в района
09 November 2016

Ако независимият депутат Гюнай Хюсмен не бе упражнил влиянието си – основно в Исперихска, но също и в Кубратска община, и ако не работеше активно в полза на ГЕРБ, кандидатът на управляващите за президент Цецка Цачева щеше да има към 7 000 вместо сегашните 13 300 гласа в района, това показва анализът ни след първия прочит на протоколите от секционни комисии.


09_11_2016_gunai-husmen3.jpgТъй като социологическите данни показват, че вотът за г-жа Цачева е чисто партиен, може да се направят любопитни изводи за представянето на управляващата партия в района.

В Разград /само в градските секции/ гласовете за двойката Цачева/Манушев са 3012, а за цялата община са 4024. Спадът спрямо предишните президентски избори е двоен, тъй като в общината през 2011 година за Росен Плевнелиев са гласували 8200 души. Спад има и спрямо парламентарните избори през 2014 година, когато партийният вот за ГЕРБ в общината е около 5700 души. Според нашия прочит най-сериозният отлив от ГЕРБ в Разградска община е към Веселин Марешки /неговите гласове в общината са 3400/, а също и към Красимир Каракачанов /3735 гласа в общината и 3018 само в града – толкова, колкото има и Ц.Цачева.

Какви са причините за слабите резултати на ГЕРБ в Разградска община и за лекотата, с която Гюнай Хюсмен компенсира спада в Исперих и Кубрат?

Очевидно е, че в Разград управляващата партия /респективно Цачева, която има типично партиен, а не мажоритарен вот/ губи заради колебливата първа година в местната власт на кмета от ГЕРБ Валентин Василев, избран с обещания за видима промяна, каквато обаче няма. Любопитен детайл в подкрепа на това твърдение е ситуацията в Гецово, където след гафа с кмета на ГЕРБ, осъден за шофиране с алкохол, също има тотален срив в резултатите на партията спрямо минали избори. В същия момент за Гюнай Хюсмен бе сравнително лесно да привлича гласове в полза на Цачева/ГЕРБ – първо заради личното влияние, с което по една или друга причина се ползва в част от региона, второ заради няколкото сериозни проекта, които се случиха напоследък в Исперихско и Кубратско със средства от правителството – нещо, което не стана в Разград например.

Повече от интересен ще е балотажът в неделя. В района нито генерал Радев, нито г-жа Цачева могат да мобилизират допълнителен „собствен“ партиен вот. Очевидно резултатът ще се реши от това кого ще предпочетат гласувалите на първи тур за Марешки и Каракачанов и, разбира се, от ДПС, чийто кандидат Пламен Орешарски може и да е начело в района на първия тур, но само със 17 514 гласа – повече от скромно постижение за Движението в сравнение с предходни избори.