Търсене

Начало Новини Земляците ни в София отпразнуваха Деня на Разград
Земляците ни в София отпразнуваха Деня на Разград
04 February 2008
 

За пореден път разградлиите, живеещи в София, обединени от земляческо дружество „Лудогорие", се събраха в петък, 1 февруари, на своята традиционна сбирка по повод празника на Разград. 130-годишнината от Освобождението на града от османско владичество бе отбелязана с кратка програма в Руския културен център.

 

Тя бе последвана от празнична вечеря, прераснала в шумен купон. Девизът на сбирката бе „София - квартал на Разград". Покрай софрата, песните и танците разградлии обсъдиха идеята на следващите местни избори през 2011 г. да регистрират инициативен комитет и да изберат свой общински съветник в Столичната община. В София живеят достатъчно много хора от Лудогорието и единственото, което е необходимо, за да стане това факт, е добра организация и кампания.

Земляческото дружество на разградлиите в София има вече 102-годишна история. Дейността му се активизира осезателно в последните години, когато броят на разградлиите в столицата доста набъбна. Особено се увеличават младите хора, между 25 и 35 години. Много от тях са успели да устроят добре живота си, което е поредното доказателство за качеството на хората от нашия край.

Освен 28 януари, дружеството отбелязва тържествено и Деня на Ботев - 2 юни. Тогава разградлиите отдават почит на най-младия четник на Ботев - 21-годишния Ангел Тодоров. След разпадането на четата, Тодоров, който е родом от Хлебарово, загива близо до софийското село Желява. На лобното му място днес има скромен паметник.

Иначе всяка събота по обяд разградлиите в София се събират в кафене в близост до Халите. Мястото вече е известно като Разградското кафене.