Търсене

Начало Новини Гранитски учреди комитет „Съзидание“ в Разград
Гранитски учреди комитет „Съзидание“ в Разград
04 February 2008

В петък, 1 февруари, в Разград бе учреден регионален комитет „Съзидание". Тук бе един от създателите на националния комитет Иван Гранитски, поет, писател и директор на издателство „Христо Ботев".  

04_02_2008_sre6ta-granitski.jpgСъставът на разградския комитет включва поетите Дулинко Дулев и Пламен Панчев, директорът на фирма „Млин" Сали Шишманов, бизнесменът и общински съветник Добрин Добрев и директора на „Ученическо столово хранене" Светослав Неделчев.
На срещата с журналисти присъства областният управител Наско Анастасов.
Иван Гранитски за пореден път разясни целите на комитета - духовно и стопанско израстване на Отечеството, активно участие в това дело на хората на духовната култура. Приемане на закон за меценатството, нов закон за опазване на паметниците на културата, възраждане на добрите традиции за културно развитие и укрепване на културните институти. Българската интелигенция трябва да бъде в центъра на съзидателните процеси, да се научим да разговаряме, обсъждаме и работим заедно, независимо от политическите си пристрастия.
Идеята на Гранитски е да се създадат такива комитети във всички областни центрове и в навечерието на 24 май националният комитет ще излезе със своя програма.
Разградският комитет, както и всички останали, са отворени, към тях могат да се присъединят и други хора от духовната и стопанската сфера. Важно е и взаимодействието с местната власт и в този смисъл Иван Гранитски каза, че се надява на позитивно отношение от страна на кмета Денчо Бояджиев, независимо, че в предизборната кампания Гранитски подкрепи Наско Анастасов.
По повод отчета на президента Първанов и предложените от него идеи за промяна на избирателния закон, Гранитски подчерта, че напълно споделя това и то от доста отдавна и ако се наложи да се организира подписка, комитет „Съзидание" ще участва.
На въпрос не счита ли, че е сгрешил, в подкрепата си на бившия кмет Венелин Узунов, Гранитски не се „призна за виновен", но се оправда, че го е подкрепил само в последния му мандат.

Янка ОБРЕТЕНОВА