Търсене

Начало Новини Възраждането на „Диамант“ все още предстои
Възраждането на „Диамант“ все още предстои
04 February 2008
 

Първото производство, с което започва възстановяването на дейността на „Диамант", ще бъде градинска и домакинска керамика с основен материал глина. Според разчетите това трябва да стане до началото на лятото, когато ще се навърши една година след финализирането на сделката на стойност 8 254 000 лв.

 

04_02_2008_diamant.jpg С тази информация ни посрещна в кабинета си настоящият изпълнителен директор на „ВИА Пропъртис - Диамант Разград" Младен Томов. Кабинетът, бюрото, интериорът са същите, каквито ги помним от предишните славни години за предприятието. С тази разлика, че сега навсякъде е отрупано с папки и различни книжа - почти пълното досие на бившия комбинат. Другото, което ни впечатли, е тишината - въпреки делничния ден, в цялата някогашна оживена сграда бяхме само ние, г-н Томов и портиерът на входа.

След като директорът собственоръчно ни приготви турско кафе на микровълнова печка, започна и разговорът ни. Още в началото Томов отново припомни, че новите собственици нямат ангажименти към изплащането на възнагражденията на бившите работници и служители. Това било в правомощията и задълженията на двамата синдици.

Разбираме, че въпреки изминалите осем месеца все още новите собственици не са стартирали никакво производство. В момента един от цеховете е нает от външна фирма, която произвежда смески за животни и котешки тоалетни. Правят и заготовки за домакински порцелан, който обаче се пече в Кубрат. Причината е, че тук не са възобновени доставките на газ.

През лятото единствено репортер на „Екип 7" присъства на интервютата, които проведе Младен Томов с безработни. Надеждата на тези хора да започнат работа бе голяма. С някои от тях лично разговаряхме. Те нямаха никакъв избор. Оказва се, че на този етап са наети само 31 души - охранители за площадките и работници, които поддържат системите, пренареждат складовите наличности и поддържат инфраструктурата. От думите на Томов стана ясно, че новите собственици изповядват съвременната индустриална философия за минимализиране на човешкия труд. Фирмената политика е за всяко бъдещо производство да бъдат наемани само оптималния брой хора, но с дългосрочни перспективи.

„Навремето тук са работили до над 4000 души, а бракът в продукцията е бил почти 40%", аргументира се Младен Томов.

Досега са ремонтирани близо 40 000 кв.м покривна конструкция. Готов е предварителният план за реконструкция, изработен от екип от китайски специалисти от „Ан Юен Холдинг Груп", които преди няколко месеца инспектираха „Диамант". След продажбата на завода, той е посетен от десетина китайски групи и петнайсетина италиански. Оглед на място за съвместна дейност са извършили специалисти от Финландия, Русия, Турция.

Планът предвижда изграждане на индустриален парк със 7 основни и 10 спомагателни производства. Затова освен огромната площ на "Диамант" ще се използват и други терени, които предстоят да бъдат купени.

Едно от първите производства ще бъде каменна, стъклена и керамична вата, които сега не се произвеждат в България, а се внасят от Унгария, съобщи Томов. Търси се и най-ефективната технология за производство на плоско стъкло по новия метод „Флоат", по който работи и „Шишеджам". Намеренията са да се внедри линия за плоско стъкло с дневен капацитет 700 тона.

Окончателно е отпаднал вариантът да се възроди порцелановата продукция, с която в миналите години „Диамант" се славеше. Причината е, че калкулациите на китайците сочели, че най-евтиният вариант си остава в тяхната страна. Китайският холдинг обаче ще е водещ партньор в производството на бутилки и буркани. Предвижда се и коопериране с италиански и швейцарски фирми, чиито марки за червена и черна керамика ще бъдат използвани на пазара. В продуктовата гама на „ВИА Пропъртис - Диамант Разград" място ще заеме също водното стъкло, калиев и натриев силикат, орнаментно стъкло.

В бъдещия индустриален парк ще се произвеждат сандвич-панели за бързо строителство, както и почти всичко останало, свързано със строителните материали, обобщи Младен Томов.

За близо час обходихме почти целия завод, който се намира на най-стратегическото място за подобно предприятие не само в Разград. От миналото му величие са останали само огромните празни халета, откъдето е излизало готово плоско стъкло за целия Балкански полуостров, огромни количества порцеланови изделия за вътрешния и международния пазар. Тук бе и единственият цех за копирки /декоративните лепенки върху чаши, чинии, сервизи/ на Балканите.

Почти всички постройки се нуждаят от основен ремонт. Според изпълнителния директор за това са предвидени над 10 млн.лв.

По време на огледа срещнахме само няколко охранители и работници в складово помещение. Тишината и тук доминираше навсякъде.

В унисон със слънчевия ден си тръгнахме с надеждата, че новите собственици наистина имат желанието и волята „Диамант" отново да заработи.


Димитър КИРИЛОВ