Търсене

Начало Спорт Пейчо ГЕОРГИЕВ, председател на СК „Бадминтон - Разград“:Подготвяме международно състезание за Деня н
Пейчо ГЕОРГИЕВ, председател на СК „Бадминтон - Разград“:Подготвяме международно състезание за Деня н
04 January 2008

Г-н Георгиев, каква е равносметката за 2007-ма година?

Наскоро в една друга публикация за „Екип 7” казах, че 2007-ма е една добра година за СК „Бадмитон – Разград”. Ако ми позволите, бих изброил успехите на нашите състезатели. Христо Неделчев има един сребърен медал от Балканското първенство, както и две златни отличия от държавните шампионати за двойки и смесени двойки. Освен това, Христо е с бронзов медал от индивидуалната надпревара и е носител на две отличия от международния турнир в Русе. Константин Русев е с шампионска титла на двойки. Радослав Русев е вицешампион при смесените двойки. Той има в актива си още сребро с отбора под 15 години и бронз в надпреварата по двойки. Марин Маринов е с две отличия – сребърно и бронзово. Емил Танев и Тодор Тодоров са сребърни медалисти отборно под 15 години. Десислава Танева, Теодора Колева, Лидия Русева и Камелия Димитрова спечелиха отборния бронз на страната в групата на бадминтонистките под 13 години. Хасан Хюсеин е бронзов медалист по двойки. Общата равносметка за годината е 19 спечелени медала, от които 3 златни, 5 сребърни и 8 бронзови, като в тази бройка влиза един сребърен медал от Балканиада и два медала от международния турнир „Русенско лято”.
 

Какво място заема разградският клуб в класацията на федерацията по бадминтон?

Нека не прозвучи нескромно, но разградският клуб по бадминтон е в първата шестица на страната. Не трябва да се забравя, че този спорт се развива в нашия град само от 10 години насам. Така че, УС не може да не бъде удовлетворен от представянето на състезателите от Лудогорието. Бих сподели и още нещо положително – прави впечатление, че наши спортисти успешно се включват в борбата за националните медали и в по-малките възрастови групи. Тук му е мястото да кажа, че срещаме пълно съдействие от страна федерацията по бадминтон. Да припомня, че наши треньори бяха на специализация в Националната спортна академия – благодарение на това, Разград има вече трима лицензирани треньори. Федерацията ни помогна да създадем и местна съдийска колегия. В нея членуват 12 души, като четирима от тях постоянно получават покани за арбитриране на срещи от международен мащаб.

Като стана дума за федерацията по бадминтон - критикуван ли е Разград за отказа за домакинството на Балканиадата?

Неприятно ми е да го кажа, но федерацията промени отношението си към Разград и по-точко към местната власт. Както е известно, старият нов кмет Денчо Бояджиев обеща лично пред президента на федерация Пюзант Касабян, че зала „Абритус“ ще бъде подготвена да посрещне стотината участници в Балканиада. Впоследствие обаче Общината смени на 180 градуса позицията си с аргумента, че предвидените двайсетина хиляди лева за ремонт на залата били недостатъчни. Все пак, Балканиадата не бе провалена, но вместо в Разград се проведе в Стара Загора. Бързам обаче да успокоя привържениците на СК „Бадминтон – Разград“. Очаквам през новата 2008 г. федерацията да ни повери домакинството на държавни първенства. Предполагам, че поне два шампионата ще се проведат в областния център. Освен това, нашият клуб ще организира международно състезание с участието на спортисти от Румъния, Македония и Румъния. Идеята ни е турнирът да се осъществи в рамките на празничната програма по повод Деня на Разград – 28 януари.

Вероятно няма да премълчите проблемите си?

Не, но като говоря за проблеми, не бих желал да поставя на първо място липсата на средства. Вярно е, че парите не достигат, за да покрием целия спортен календар, но не се оплакваме. Оказва се, че бадминтонът има доста приятели в Разград, които помагат. Основният ни проблем е липсата на самостоятелна спортна зала. На този етап само можем да си мечтаем за подобно нещо. Доволни сме обаче, че ползваме залата на УСШ „Руси Бухтев”, където организираме всичките си състезания.

Популярен ли е бадминтонът като спорт в Разград?

Мисля, че да. Между 100 и 150 деца се включват в групите за тренировки. Смея да твърдя, че бадминтонът масово навлезе в училищата от града като свободноизбираема подготовка. Любопитна подробност е, че почти цялата учителска гилдия проявява голям интерес към този спорт – пример в това отношение е, че в ХХ Коледна спартакиада се включиха цели 24 отбора. Ако имахме самостоятелна зала, предполагам, че поне едно 500 души биха участвали в турнири и състезания от местно значение.

Какви са очакванията за новата състезателна година?

Надявам се нашите състезатели да продължат да отстояват позициите си на водещи в бадминтона. Вярвам, че спечелите през 2008 година медали ще бъдат повече. Дай Боже, да намерим и други хора, които да ни помагат финансово. Няма да е лесно, но аз съм убеден, че ще се справим. Нека през новата година бъдем по-добри. Да се вгледаме в себе си и да не си мислим, че светът започва от нас. Няма нищо вечно на тази земя. Нека всеки ден правим по нещо добро. Така ние ще станем по-добри, а и светът около нас ще се промени. Точно затова си струва човек да полага усилия.

Георги ДИМИТРОВ