Търсене

Начало Оживление ГПЧЕ чества Хелоуин
ГПЧЕ чества Хелоуин
03 November 2008

Макар да не е много популярен у нас, осмокласниците от ГПЧЕ „Екзарх Йосиф” всяка година на 31 октомври честват Деня на Вси светии.

Произходът на Halloween (Хелоуин) се крие в древните келтски фестивали. В последния ден на октомври се е празнувал краят на прибирането на реколтата, който се е приемал дори като „келтската Нова Година”.


03_11_2008_halloween.jpg Древните келти обаче също така са вярвали, че в този ден границата между живите и мъртвите се разпада и покойниците могат да нападат света на живите. Затова те обличали костюми и маски, опитвайки се напълно да наподобяват злите духове и да ги заблудят. Традиционно костюмите на Хелоуин са на чудовища, призраци, духове, вещици и дяволи. За символ на празника се е приела издълбана тиква със запалена свещ вътре. Тя се свързва с легендата за Джак, алчен стар комарджия, които излъгал дявола и бил прокълнат завинаги да обикаля земята през нощта с единствената светлина на фенера си.

В петък зайците от езиковата гимназия отбелязаха празника. След часовете те се събраха заедно със съучениците си от по-горните класове на площадката пред новата сграда и направиха истински парад на най-различни костюми. Освен традиционните вещици, дяволи, вампири и смърт, имаше циганки, каубой, принцеси, та дори китайка. Играха се много игри – за най-смешен танц, за гримиране с боички, за най-хубав плакат, за най-страшна тиква и т.н. В крайна сметка награди имаше за всички.

Веселбата обаче не се изчерпа с това. Най-интересната част беше вечерта, когато по улиците на града се срещаха костюмирани деца с торбички, събиращи бонбони. Това е друга част от осъвременяването на празника. Вечер децата, преструвайки се на духове, обикалят кварталите, чукат по вратите и когато им отворят викат „трик или почерпка”, а ако домакините не искат да им направят номер, им дават бонбони. Въпреки че на нашите деца им се наложи да обясняват защо трябва да получат бонбонче, събраха сладки и се прибраха да им се насладят.

 

Пламена МИНЕВА