Търсене

Начало Оживление Шефът на разградската стрелба с лък в страната на Робин Худ *
Шефът на разградската стрелба с лък в страната на Робин Худ *
31 October 2008

В разстояние на две седмици имах възможността да посетя Великобритания. Визитата ми имаше частен характер и бе по инициатива на сина ми, който от няколко години работи в Нюкасъл. Пътувах с „Бритиш еъруейз“ и още с кацането на летище „Хийтроу“ в Лондон разбираш голямата разлика в обслужването между двете страни, въпреки голямото натоварване (55 000 пътници дневно). Засилени са и мерките за сигурност, отлична организация и информираност на пътниците. След като хванах вътрешен полет до Нюкасъл, разбрах, че наистина няма разлика в обслужването по международните и по вътрешните полети .


31_10_2008_dqkov1.jpg31_10_2008_dqkov2.jpg Посетих почти цяла Северна Англия и Шотландия и бях изумен от огромното културно и историческо наследство, съхранено във времето и грижата на държавата за него. Не напразно Великобритания се посещава от над 30 милиона туристи годишно.

Перфектни пътища и организация на движението - почти няма светофари на кръстовищата, като регулирането им е решено с кръгови движения, а пътните знаци са рядкост, като са заменени с маркировки по пътното платно. Пешеходците са на уважение, като за тях има изградени светофари. Въпреки големия трафик, няма свирене по улиците, задръствания. За участника в движението е чест да даде предимство на другия, като взаимно се поздравяват с вдигане на ръка. Вместо да си дигат колите и ги закопчават по улиците, са изградени подземни и надземни паркинги, като светлинни табла ти дават информация колко места за паркинг има в района или в съоръженията за паркиране и колко са свободни. С апарати за таксуване по улиците и в паркингите сам си таксуваш престоя. Както в града, така и извън него камери следят за спазване на правилника. На всеки няколко километра те предупреждават /целта е не да те глобят, а да ти напомнят/ и виждаш камери, които не ти дават възможността да превишаваш 70 мили. Нарушението се заснима и можеш да се видиш до два дни в интернет и да олекнеш със солидна сума. Никъде не видях полицейски патрули да присъстват по улиците, естествено и инциденти. Смяната на собственост на автомобил може да се извърши от купувача и продавача в кафе, в колата или на всяко място точно за 5 минути. Собственикът попълва в една бланка данните на купувача, която праща по пощата, броиш сумата и до една седмица си получаваш сертификата за регистрация, като забележете - услугата се извършва от държавата абсолютно безплатно.

31_10_2008_dqkov3.jpg Британецът живее при висок стандарт, практично, в маломерни къщи с градинки. Магазините са стилни, моловете са огромни, а стоките са с доказано качество. За учудване е, но храната там е по-евтина от нашата. Дрехите и лекарствата също. Например витамините „Центрум” тук струват минимум 15 лв., а в Англия - 9 лв. Бялата и черна техника е с 30-40% по-ниска, така е и с автомобилите. Много зеленина, модерни комуникации и инфраструктура, идеални условия за спорт.

Имах и възможността и да осъществя контакт с клуб по стрелба с лък, към който отправих покана за участие на турнира ни през 2009 г. Там спортът се заплаща и се развива единствено в спортните клубове, в училища и университети. Издръжката на спортна организация от администрацията в определен град просто не е възможно. Спортът там е религия и това го усетих на огромния стадион с 52000 места на мача „Нюкасъл“ - „Манчестър сити“.

Никъде не видях разкопани улици, спряно движение - ако се появи ремонт, мястото се локализира и се отстранява за кратко време. Спирането на ток и вода просто е изключено. Англичанинът се радва на спокоен живот, а държавата му е създала идеални условия за бизнес. Минималната заплата е десет пъти по-голяма от българската, а на самоосигуряващите лица държавата подсигурява безплатно счетоводител, който в края на годината му изчислява доходите и му попълва годишната декларация. Успях да посетя Единбург в Шотландия - може би едно от най-красивите места в кралството. Величествени замъци, старинна архитектура. Британецът умее да прави бизнес от всичко, което е свързано с историята. Посетих и градчето Холи Айлънд, където природата е направила своите чудеса. Островът е свързан с път, който през деня е безспирен поток от туристи и жители на града, но през вечерта идва приливът и пътят се скрива и той остава изолиран, за което бяхме предупредени. Посетих и замъка в градчето Аник, където е сниман филмът за Хари Потър - просто оставаш изумен. Всяко посещение ти коства 5-12 паунда, но си заслужава. Училищата им са добре уредени, учениците са със стилни униформи и въпреки че има светофари за пешеходци, има и полицейски служител с табелка стоп, спира движението, когато има преминаващи ученици.

Телевизията предлага безброй културни, образователни и други програми, задоволяващи всички интереси. Фирмените мобилни оператори ти предлагат с договор пакети, включващи освен безплатните минути разговори, но и безплатни мобилни апарати последни поколения. Пътуване из страната и посещение на близка държава за британеца е нещо нормално. Британецът се радва на висок стандарт, но и има и задължения. Данъците и таксите за услуги са големи, но поносими. Ако не си платиш обаче данъка на колата - идват, прибират я и я скрапират. Нарушиш ли закон - последиците са тежки, нарушил си спокойствието на съседите си – чакат те солени глоби. Полицаят в кралството е на уважение, има големи права и жителите знаят, че са защитени. Там подкуп на полицай е немислимо нещо. Българите, все млади и образовани, прииждат ежедневно на Острова, заселват се, задомяват се и започват да си купуват имоти. Докато цените там падат, всичко тук се увеличава, а доходите намаляват. Цената на една нормална къща в Нюкасъл е колкото цената на мухлясала панелка в София. Обиколил съм много страни покрай спорта и нищо не може да ме изненада, но останах удивен от това, което видях - спокойни хора, живеещи нормален живот, с гарантирано бъдеще и възможност да планират живота си, съхранени традиции и закони от стотици години, които са в пълна сила. Хубаво е човек да пътува, да види, да сравни и направи равносметка за много неща. Аз направих моята.

 

Красимир ДЯКОВ

*Заглавието е на редакцията