Търсене

Начало Политика Елка НЕДЕЛЧЕВА, лидер на БСП - Разград: Общината се управлява непрозрачно и некомпетентно
Елка НЕДЕЛЧЕВА, лидер на БСП - Разград: Общината се управлява непрозрачно и некомпетентно
11 January 2016

 

Връчването на предизвестия за освобождаване от работа е само началото на погрома над кадрите в община Разград. На какъв принцип се подбират хората за уволнение - повечето от тях не са на ръководни длъжности, а са редови служители на трудови договори, не са партийно обвързани, не са имали забележки или оплаквания от граждани за качеството на тяхната работа. Между тях са и майки с малки деца или пък с ученици и студенти. Няма как да не си помислим, че критерият за подбор за освобождаване е един единствен - наличие на претенденти за работните им места от партията на кмета.

 

Общинската администрация не е собственост на кмета, партия или определени групировки. Хората, които работят там в по-голямата си част са професионалисти, създадени с годините и преминали през многократни атестации, обучения и квалификации. Те са част от местната общност и работят за нейното обслужване и за развитието на общината.

Това заяви в петък общинският председател на БСП в Разград Елка Неделчева във връзка с предстоящото уволнение на служители на администрацията, за което съобщихме в миналия брой. Тя пита още защо първите освободени от работа общински служители са двамата домакини на хижата на общината в местността Пчелина и как са били избрани назначените на техните места. Неделчева публично задава и въпроса колко средства се влагат в ремонта на хижата, който тече в момента, за какво се използва самата база, как се отчитат мероприятията и нощувките в нея.

Елка Неделчева допълни, че групата общински съветници на БСП ще отправят запитване до кмета д-р Валентин Василев за точната сума на обезщетенията, които ще се изплатят на уволнените. По груби сметки само на първите 20 вече освободени или получили предложение за освобождаване служители сумата възлиза на повече от 50 000 лева. "Тези пари Василев не вади от джоба си, те са от общинския бюджет и според нас това са най-безполезно и безотговорно изхарчените общински пари през последните 25 години", каза още БСП лидерката.

Като пример за некомпетентност и погазване на законите тя посочи опитът за уволнение на секретаря на кметството в Благоево Божидарка Радоева. Предложението за освобождаването й е направено уж от нейния работодател - кметът на селото Момчил Мизурски, който обаче отрекъл това. На Радоева й остават около два месеца до навършване на пенсионна възраст. Тя ръководи партийната организация на БСП в селото.

Елка Неделчева обърна внимание и на отстраняването от администрацията на юриста Добрин Добрев - лидер на областната младежка организация на БСП и председател на инициативния комитет за издигане на кандидатурата на Денчо Бояджиев. "За нас саморазправата с него заради политическите му убеждения е много стряскаща - тя е сигнал към всички млади хора в общината да не се интересуват, да не участват в политическите и демократични процеси, ако не са от "правилната" партия. За 25 години управление в общината нито един кмет или друг ръководител не си е позволявал политически репресии към служители", допълни Неделчева.

Според нея община Разград се управлява непрозрачно и некомпетентно. "Откакто е встъпил в длъжност кметът Василев не е провел нито една оперативка с ръководните кадри, на които да се поставят и обсъдят задачи и предстоящи ангажименти. Очевидно е, че не притежава качествата на добър ръководител на общинската администрация. За да получат мнението или указанията му по даден проблем, общинските служители трябва да ползват посредници, заместниците му или други негови приближени. Докладни записки, документи за подпис, финализирани обществени поръчки, договори чакат със седмици неговата заместничка да му свърши работата. Оставаме с впечатление, че новоизбраният кмет на Разград няма представа какви са изискванията, отговорностите и задълженията му на този висок пост. Нещата вървят по инерция и в изпълнение на рутинни задължения, но скоро всичко това ще започне да се отразява на живота на хората в общината", заключи Елка Неделчева.


Димитър КИРИЛОВ