Търсене

Начало Оживление Пощенските гълъби на Пейо отново летяха по маршрута Разград - Сеново
Пощенските гълъби на Пейо отново летяха по маршрута Разград - Сеново
29 October 2008

 

В днешните трудни времена, когато все повече мислим за битовото си оцеляване, има и такива „порода“ хора, които са останали верни на хобито си да имат домашни любимци и се грижат за тях. И то, забележете, основният им мотив не е за храна, а просто заради голямата любов към животните. Една голяма част от тези „чудаци“ не са изменили на детската си страст и дори като възрастни и „очукани“ от живота, продължават със същия хъс и всеотдайност да отглеждат питомни гълъби. От години те са организирани в гълъбовъдно дружество, носещо символичното име „Мир“.

 

29_10_2008_galab3.jpg29_10_2008_galab2.jpg Именно това дружество, с председател Иван Георгиев, бе в основата на проведената през уикенда в спортна зала „Абритус“ традиционна изложба на гълъби, екзотични животни и декоративни рибки. Стотици разградчани и гости на града имаха възможността да разгледат живите „експонати“ - гълъби, рибки, хамстери, папагали. Въпреки дъжда, от който залата пак прокапа, алъш-веришът си вървеше традиционно силно и много от тях си тръгнаха с по животинка.

Кулминацията на изложбата и тази година бяха ятото от 200 пощенски гълъба на един от най-големите гълъбари не само в Североизточна България Пейо Русев от Сеново. Шумът на излитащите птици привлече вниманието на всички наоколо, които с изключително любопитство проследиха как гълъбите на Пейо политат в стройни редици към вятовското градче. Атракцията беше изключителна и не може да се види всеки ден. А самият собственик бе 200% сигурен, че любимците му и този път няма да го изложат. Пейо Русев каза пред представител на вестника, че повечето от пуснатите гълъби са млади и това е една от поредната им тренировка към усъвършенстване на заложеното им от природата умение. Сеновлията беше и единствият, който предлагаше и девет пауна, от общо 52, които отглежда в дома си.

29_10_2008_galab1.jpg Под голяма шатра членовете на дружество „Мир“ предлагаха местни породи пернати. Цената на гълъбите варираше от 5 до 200 лв. в зависимост от породата.

Жител на Киченица пък бе първият, който обяви за продан хубаво голямо куче. По обяд се появиха още доста ловджийки и декоративни представители на „най-добрия приятел на човека“.

Току-що внукът на бай Бехчет от зоокъта беше извадил няколко огромни расови зайци и веднага се намери купувач – хлебопроизводителят Ведат. Иначе зайци продаваха и дошли от други региони мъже, като цената за бройка стигна 70-80 лв.

И този път на добър пазар се радваха и пернатите с по-прозаично предназначение – кокошки, петли, гъски, патици.

 

Венко ВЕНКОВ