Търсене

Начало Спорт Днес стартира веригата от 10 блицтурнира
Днес стартира веригата от 10 блицтурнира
04 January 2008

Днес в залата на ШК „Абритус“ стартира блицверигата за най-бърз шахматист на Разград за 2008 г. Началото е в 18.00 часа.
Очаква се на поканата на организаторите да се отзоват всички най-изявени спортисти от Лудогорието. Състезанието включва поредица от 10 блицтурнира. Всеки един от тях е с отделно класиране. За участващите шахматисти обаче е много важно на какво място ще финишират в съответния турнир, тъй като крайният лидер в маратона се определя на база шест най-добри класирания от десетте блица.
 

Миналогодишното издание на веригата бе спечелено от най-младия майстор на спорта по шахмат в Лудогорието Ивайло Енчев. Той грабна приза за най-бърз състезател със 122 точки. Втори в крайното подреждане бе още един юноша на ШК „Абритус“ - Стелян Георгиев /104 т./, а наградата за третото място взе мс Росен Русев /91 т./. Освен тях място в първата петица на блицверигата намериха кмс Иво Владимиров /72.5 т./ и Цецо Иванов /71.5 т./. Като стана дума за Ивайло Енчев, то трябва да се припомни, че през последните 5 години той е неизменен победител в годишния маратон за най-бърз шахматист на Разград.
Впрочем, блицверигата е едно от най-старите състезания, организирани и провеждани от местния клуб. Първото издание датира от далечната 1992 година - т.е. една година след учредяването на ШК „Абритус“. Тогава приза за най-бърз състезател печели мс Зия Нухов, който от няколко години живее и работи в Република Турция. Любопитна подробност е, че той и кмс Димитър Кирилов са главните „виновници“ за появата на бял свят на това състезание. Оказва се, че блицверигата за най-бърз шахматист е патент на Разград и няма аналог в страната. В тази връзка ШК „Абритус“ заслужава адмирации не само за това ,че отстоява традицията, но и непрекъснато е в крак с непрекъснатите тенденции за динамизиране на шахмата в така наречените бързи контроли.