Търсене

Начало Институции Владимир МАТЕЕВ: Започвам битка срещу земеделската мафия
Владимир МАТЕЕВ: Започвам битка срещу земеделската мафия
23 November 2015

Започвам битка със земеделската мафия. С тези думи дойде в редакцията разградчанинът Владимир Матеев, дни след като научи, че за втора поредна година са му отказани полагаеми субсидии за стопанисвани земи.

Матеев е собственик на 9.5 декара градини с трайни насаждения в местността Ошкунди в Топчии, за които целогодишно полага грижи – с рязане, пръскане, торене и напояване.

На това основание и години наред кандидатства за подпомагане пред Държавен фонд „Земеделие“.


23_11_2015_vlado_1.jpg23_11_2015_vlado_2.jpgПрез 2014 година Матеев получава уведомително писмо от фонда, че е наказан с административен акт заради наддекларирани площи в размер на 4.2 декара и няма да получи при за кампанията за 2013 година. Докато се опитва разбере защо близо 50% от градините му са счетени за неподлежащи на субсидиране и той няма да получи средства за тях, макар че те отговарят на всички критерии, изпуска сроковете за обжалване. Разбира обаче, че през март-април същата година в негово отсъствие в Топчии кметицата и арендаторите взимат решение да „бракуват“ въпросните площи. При положение, че земите му са в реални граници, реално се обработват и по нотариални документи той е собственик.

През януари тази година Матеев пак подава заявление за подпомагане за 2014 година като декларира отново 9.5 декара. На 12 ноември обаче отново получава уведомително писмо за това, че е наказан за три поредни години – 2014, 2015 и 2016-та, и не само че няма да получи субсидии за „наддекларираните“ площи, а ще бъде лишен напълно от подпомагане за всички 9.5 дка. Така за целия период ще изгуби близо около 1000 лева.

Въпросът за него всъщност не е толкова финансов, колкото принципен. Защото е нарушено неприкосновеното по конституция право на собственост, и защото е санкциониран несправедливо, въпреки грижите които полага за градините си.

Няма да оставя нещата така, вече съм подал жалба до Административния съд в Разград с копие до Министерството на земеделието и храните. Ще настоявам решението на ДФЗ, с което съм санкциониран незаконосъобразно, да бъде отменено. Каквото и да прецени съдът, аз няма да спра да се боря за правата си и ще докажа, че съм станал жертва на нечии интереси и машинации, категоричен е Матеев.

Мила КЮЛЮМОВА