Търсене

Начало Институции Искат от омбудсмана ревизия на община Завет и областната управа
Искат от омбудсмана ревизия на община Завет и областната управа
04 November 2015

Близки на нелепо загинало в автобусна катастрофа 18-годишно момиче от Шумен поискаха от омбудсмана на Републиката да бъде извършена пълна проверка на община Завет, областната управа в Разград и две транспортни фирми.

Трагичният инцидент, за който „Екип 7“ вече писа, е станал на 8 април тази година на автомагистрала „Хемус“, в района на село Невша, докато абитуриентката Елис Сабриева пътувала към родния си град в бус „Мерцедес“ на кубратския превозвач „Транс 2009“, изпълняващ линията Варна-Шумен-Разград.


04_11_2015_faks.jpg04_11_2015_maia-manolova1.jpgШофьорът изгубил контрол над управлението и се блъснал в мантинелата. Вследствие на катастрофата младото момиче е пострадало тежко и починало в линейката на път към болнично заведение от голяма кръвозагуба.

Три месеца след катастрофата, през юни близки и приятели на починалото момиче организираха подписка и протест с искане да бъдат проверени фирмите „Транс 2002“ -Кубрат и „Транс 2009“ - Севар. Твърдяха, че зад тях стоят баща и син, като първата е останала без лиценз заради нарушения, а втората е започнала за изпълнява линиите й. Още тогава почернените роднини и съученици на Елис настояваха за ревизия на обществените поръчки, изправността на въпросния микробус, изрядността на цялата фирма, както и как точно са й възложени превозите от общината.

И тъй като до момента отговори не са получили, наказани няма, а междувременно на 29 юли 2015 година община Завет е сключила нов петгодишен договор с „Транс -2009“ ЕООД за девет линии, хората са подали писмен сигнал с конкретни искания до омбудсмана на страната.

За случая са сезирани и Агенцията за обществени поръчки, Агенцията за държавен финансов контрол, Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ и Комисията за защита на потребителите.

В писмото си до омбудсмана те настояват да се ревизират и старата, и новата обществена поръчка, както и документите на базата, на които без конкурс „Транс -2009“ е изпълнявана линията няколко месеца, включително и по време на инцидента. Претендират още контролните органи да установят дали и към момента предоставяната от фирмата услуга отговаря на законовите изисквания за безопасност и качество.

Мила КЮЛЮМОВА