Търсене

Начало Оживление Младен Димитров - единственият разградчанин със собствен делтаплан
Младен Димитров - единственият разградчанин със собствен делтаплан
24 October 2008

Преди време звъннах на един мой приятел авиомоделист и се похвалих, че имам нов модел самолет “Чесна 400”. Предложих му “хайде да ходим на поляната да летим, имайки предвид да пуснем радиоуправляемия модел в действие. Аз вече летя, бе отговорът отсреща. Малко необичайно ми прозвуча, но той, Младен, сложи силно ударение на местоимението “аз”. Не бе човек, аз наистина летя, допълни той. На делтапланер. Изведнъж се почуствах малък и прикован безнадеждно към земята с моето незначително хоби. Той бе преодолял гравитацията и летеше.


24_10_2008_mladen_dimitrov.jpg24_10_2008_mladen1.jpg Представям ви Младен Димитров, първият разградчанин, който си купи собствен мотоделтапланер и сега лети с него наволя:

„От 12 години може да се каже, че съм в леката авиация. Отначало започнах с хартиени, после с дървени, а след това радиоуправляеми модели. В ЦУТНТ водя секция по авиомоделизъм. Обучавам децата на любов към летенето. Но винаги голямата ми мечта е била да се отлепя от земята по мое желание, контролирано. След дълги часове ровене в интернет и няколко семейни съвета, намерих моя вариант – делтаплан. Продаваха го от троянския аероклуб за 8000 лева. Обадих се тук-там. Помогнаха ми приятели от “Скални материали – Русе”, ЕТ “Вали”, ЕТ “Власови 90” и аероклубът в Русе. И ето, мечтата ми се осъществи. Имам си личен мотоделтапланер. Малко за него. Той е марка “Атлас”, френска направа. Двигателят е “Rotax”, 600 куб.см., 54 конски сили. Двуместен е. Крайсерската му скорост е 70 км в час. Но може да вдигне и до 120. Дължината на полета с един резервоар е около 200 км, а практическият таван е до 3000 м.

Сега ни предстои с него, делтаплана, период на взаимно опознаване. В момента летя на къси разстояния. Свикваме.

Ще попитате от тук накъде? Моята мечта продължава и делтапланерът е само стъпка по пътя. Предстои да учредим в Разград аероклуб. Това ще ни даде възможност да участваме в различни програми за обучение на млади пилоти. Ще ни помогне да си купим лек моторен тренировъчен самолет. Има и подходяща писта за това в областта, която да използваме за база. Ще се намерят и спонсори. Нужно е само енергия и любов, много любов към небето. Като Майстор Манол.“

 

Сергей ДОЧЕВ