Търсене

Начало Политика Ерол ТАХСИН: Аз съм законно избраният кмет на Каменар
Ерол ТАХСИН: Аз съм законно избраният кмет на Каменар
30 October 2015

Провокиран от материала в броя от 28 октомври "Мистериозна подмяна на 1 бюлетина променя вота в село Каменар" в сряда в редакцията, придружаван от трима души, дойде единият от главните действащи лица в него - кметът на Каменар Ерол Тахсин, който до ранните часове във вторник все още беше кандидат за кмет от ДПС.


30_10_2015_erol_tahsin.jpgОсновното желание на групата бе да опровергаят публично написаното в статията и да съобщят, че в 5.30 часа на 27-ми ЦИК се е произнесла по казуса и е обявила Тахсин за законно избран за нов мандат.

В сряда по сигнал и информация на привърженици на другия кандидат-кмет - независимият Ниязи Исмаил, при броенето на гласовете след изборния ден се оказало, че двамата опоненти събират еднакъв брой гласове 161:161. Заради равния резултат очакванията са за балотаж.

На другия ден обаче при преброяването в Общинската избирателна комисия /ОИК/ се оказало, че една от бюлетините, пусната за Ниязи Исмаил е само с един печат вместо задължителните два и е обявена за недействителна. Така ОИК обявява резултат 161:160 в полза на Ерол Тахсин. Според хората на Исмаил през нощта е извършена машинация и една от бюлетините е подменена с тази с единия печат, за да стане невалидна, което автоматически решава вота.

От лагера на Тахсин, включително и самият кмет, категорично опровергават тези твърдения. Според тях виновни за проблема са членовете на секционната избирателна комисия в селото, които първо са допуснали в урната да бъде пусната бюлетина с един печат и второ - при броенето не са забелязали тази нередност.