Търсене

Начало Политика Съветници от БСП – Исперих: Общината и 15 села са на автопилот
Съветници от БСП – Исперих: Общината и 15 села са на автопилот
23 October 2015

Временно изпълняващият длъжността кмет на община Исперих Нехире Юмер отказва да изпълнява решението на общинския съвет от 16 октомври, с което тя е назначена на тази длъжност, което е отказ от изпълнение на служебни задължения. Това съобщи вчера на пресконференция председателят на комисията по законност /който е и кандидат за кмет на общината от БСП/ Даниел Димитров.


23_10_2015_isperih.jpgЗаседанието на местния парламент е свикано по искане на повече от една трета от общинските съветници - 17 от общо 29. То е депозирано до председателя на ОбС на 8 октомври, изчакан е законоустановеният 7-дневния срок за свикване. Тъй като председателят Гюнел Мюсреф е отказал да го стори, заседанието се е провело с участието на 16 съветници. Освен решението за временен кмет на община, е взето и решение за определяне на 15 временни кметове на кметства, чиито досегашни титуляри са кандидати за нов мандат. Актовете на ОбС важат до полагането на клетва от новоизбраните кметове.

"Според нас е налице превишаване с власт от страна на Нехире Юмер, която не допуска и не въвежда в изпълнение на задълженията им кметовете на кметства", заяви Даниел Димитров. Тъй като решението предвижда предварително изпълнение на кметските функции т.е. влиза в сила от датата на вземането му, Нехире Юмер е обжалвала тази част от него пред Административен съд - Разград. На 20 октомври съдът е отхвърлил жалбата като неоснователна. Подобна жалба е подал и старши специалист в кметството в село Йонково, но и тя е отхвърлена.

"Ние сме особено притеснени, че тези действия на общинската администрация и на председателя на общинския съвет, които не желаят да изпълнят решения на местния законодателен орган опорочават първо изборния процес, а освен това и нормалното функциониране на администрацията в Исперих и в 15-те села", каза още Димитров.

На пресконференцията присъства и зам.-председателят на общинския съвет от квотата на БСП Атанас Дочев, който посочи, че по време на заседанието Нехире Юмер не е възразила срещу решението тя да е временния кмет. В същото време обаче техническият сътрудник на ОбС отказвала да впише протокола във входящия и изходящия дневник. Дочев е убеден, че тя си позволяла това заради факта, че такива са инструкциите от местното ръководство на ДПС. Той посочи, че заради създалата се ситуация част от въпросните кметства са заключени, а в други не допускат определените от ОбС кметове.

С намерението този абсурд да приключи и нещата да се нормализират е подадена жалба в Районна прокуратура - Исперих.


Димитър КИРИЛОВ