Търсене

Начало Институции Кмете, а нашите улици кога?
Кмете, а нашите улици кога?
05 October 2015

Кмете, а нашите улици кога? Този въпрос поискаха да зададат чрез „Екип 7“ живеещите по четириъгълника, образуван от улиците „Добровска“, „Драма“, „Дондуков“ и „Кракра“ в Разград.

Казват, че от години ремонт по отсечките не е правен. Веднъж запълнили две-три от най-големите дупки, просто защото камион на сметосъбиращата фирма пропаднал в тях и шофьорът обявил, че спира да минава по маршрута.


05_10_2015_dupki_1.jpgНеравностите по асфалта не са единствения проблем на хората в района, всъщност по-голямата им грижа е, че улиците в някои участъци са толкова тесни, че преминаването на автомобили е почти невъзможно. Най-трагично е положението на „Кракра“, където широчината на платното е точно три човешки крачки. Тротоари няма, а колите се паркират или директно на улицата, или качени наполовина върху тревните площи. Така преминаването на други превозни средства, особено по-големи, става невъзможно.

Като наближи зимата ситуацията се усложнява допълнително, тъй като хората започват да си подготвят дървата си за огрев и 2-3 кубика пред домовете им са достатъчни, за да се затапи улицата окончателно.

Големи неудобства създава теснотията и на няколко новодошли собственици, които започнали да строят къщи. Тъй като влизането на тежка техника по улиците е немислимо, хората трябва пренасят материалите си по алтернативни начини и да ползват ръчни бетонобъркачки.

05_10_2015_dupki_2.jpgНа „Кракра“ пък преди години била вдигната къща, която живеещите в квартала наричат „църквата“. По техни думи постройката е незаконна, тъй като е заела от и без това тясното пространство, ползвано като тротоар. От общината правили проверки, но резултат последвал.

На няколко метра от въпросния имот пък по улицата от дълго време се стича изворна вода. От ВиК дошли да проверят откъде тече, разкопали и пукнали собствената си тръба. Като свършили с ремонта, заровили дупката по техния метод – с лопатите, и си заминали. Така препятствията по „Кракра“ се увеличи с още едно.

Независимо от трудностите в прехода по маршрута, напоследък автомобилното движение по него е още по-натоварено, тъй като се ползва и от живеещите в блока над бившето АПК.

Не един, много са проблемите ни, та понеже по изборно време стават чудеса, се надяваме след публикацията в „Екип 7“ някой да се сети и за нас най-после, обясниха хората решението си да ни потърсят.

05_10_2015_dupki_3.jpgДали по същите съображения, или защото вече търпението им се е изчерпало, в петък сигнал ни подадоха и работещи в района на новото кръгово кръстовище. Болката им е уличката зад блока на завода за антибиотици, в който се помещават аптека „Феникс“ и „Райфайзен банк“. Няколкометровата отсечка се използва масово за паркиране, предимно от живущите и служителите в близките учреждения и търговски обекти. Влизането в нея обаче е абсолютно изпитание – за нервите на шофьорите и за здравината на автомобилите. Дупките са една до друга, коя от коя по-дълбока и по-широка.

Все пак става дума за идеалния център на града, а не за улица в Кабул. И не за километри, а за няколко метра асфалт. Ако и тази зима дупките не бъдат запълнени, догодина ще трябва два пъти повече материал за тях, предупреждават хората.

И докато в петък един недоволстваха, други се обадиха с хубава новина. След години чакане и сигнали до общината и медиите, живеещите на „Беласица“ доживяха да видят улицата си асфалтирана.

Мила КЮЛЮМОВА