Търсене

Начало Политика Партиите и независимите смъкнаха предпазителите
Партиите и независимите смъкнаха предпазителите
16 September 2015

В понеделник, 14 септември, приключи първият етап от подготовката на участниците в изборната надпревара на 25 октомври - регистрацията на партиите /П/, коалициите /К/ и инициативните комитети /ИК/ в общинските избирателни комисии /ОИК/.

15 са заявките за кмет на община Разград. До 22 септември, когато изтича крайният срок за регистриране на конкретните имена на участниците в местния вот, ще стане ясно колко ще бъдат партийните кандидати.


Двата ИК за издигане на Денчо Бояджиев и Теодор Ролев в момента събират необходимите подписи.

17 политически структури ще участват във вота за състав на общинския съвет. Регистрация получи и ИК за независим кандидат-съветник Маню Манев.

15 регистрации има и за кметове на населени места.

В ЦИК вече е подадена и жалба от ДПС, която оспорва решение на ОИК -Разград за регистрация на ИК за кмет на село Радинград с мотива, че член на ИК не отговаря на изискванията на закона.

Интересна се очертава да бъде битката за кметския пост в община Кубрат. Сред 11 регистрации на П, К и ИК е и инициативен комитет, който издига за пети мандат Ремзи Халилов, който този път ще играе като независими. Както съобщихме, изненадващо централата на ДПС се отказа от първоначалните си намерения отново да гласува доверие на Халилов и номинира за поста общинския съветник Гюнан Халил. Според регистрациите в ОИК - Кубрат кандидатските листи за съветници ще са 12, а 9 партийни структури ще имат кандидати за кмет на населено място.

Предизборната ситуация в Исперих също няма да е безинтересна. Десет партии и коалиции са обявили, че ще се борят за общински кметски стол. Има обаче и един ИК, който предлага за този най-висок пост в общината независимият Бейсим Руфад, който е бивш заместник-кмет. Обръщаме внимание на този факт, тъй като още преди месеци безрезервна подкрепа за Руфад анонсира независимият депутат и влиятелен в района агробизнесмен Гюнай Хюсмен.

За общински съветници ОИК - Исперих е регистрирала 12 партии. Любопитно е, че една от тях - АБВ, се представлява от Левент Чакър, който е брат на съпругата на Гюнай Хюсмен.

За кметове на села амбиции имат 8 политически сили.

6 партии и коалиции са се регистрирали в ОИК - Завет за вота за общински кмет и за кметове на населени места, а 9 за общински съветници.

6 партии са поискали кметския пост в Лозница, а 9 - представителство в 17-членния общински съвет. Има регистриран и един ИК за независим кмет на село Каменар. Партиите за този тип вот са 5.

В регистъра на ОИК - Самуил са записани 5 партии за участие в избора на кмет на общината, 8 за избор на общински съвет и 6 за селски кметове. Има и три ИК за независими кметове на две населени места - Здравец и Ножарово.

За кметския пост в най-малката община - Цар Калоян, са проявили интерес 7 партии и един ИК, а за общински съвет - 10. За кмет на село Езерче ще се състезават 4 партии, а на село Костанденец - 6.

 

Димитър КИРИЛОВ