Търсене

Начало Политика БСП - Разград уж подкрепя Денчо Бояджиев, но си остави вратичка
БСП - Разград уж подкрепя Денчо Бояджиев, но си остави вратичка
14 September 2015

Днес, 14 септември, изтича крайният срок за регистрации на политически партии, коалиции и инициативни комитети за участие в местните избори.

След като първо направиха заявка само за листа за общински съветници и кметове на населени места, от местната структура на БСП почукаха за втори път на вратата на Общинската избирателна комисия в Разград.


Една легенда се завръща

Маньо Манев - рестарт в политиката

14_09_2015_manio-manev.jpg

В следобедните часове в петък ОИК - Разград записа в регистъра си и инициативен комитет за общински съветник /необходими за регистрацията му са 500 събрани подписа/. Номинацията е на известния още от зората на демокрацията и все още неопитал на практика сладкия вкус на властта местен политик Маньо Манев. Разградчани навремето на шега го наричаха „Партия Маньо“, понеже представляваше някаква структура, член на която бяха той и двама негови сподвижници. Доколкото разбрахме, една от точките в програмата на г-н Манев, е в Разград да бъде построен делфинариум.

Този път документите им бяха за заявки за кметове на още няколко села - Топчии, Ясеновец, Мортагоново, Киченица и Липник и за ... общински кмет. Това е малко изненадващо, тъй като общинската партийна конференция официално реши да подкрепи за четвърти мандат Денчо Бояджиев, който ще се явява като независим.

Потърсихме за коментар общинския председател на БСП Елка Неделчева, която потвърди, че подкрепата за Бояджиев остава, но за всеки случай /тъй като законът давал такава възможност/ са вписали евентуално участие и за кмет на общината. На практика това означава, че за всеки случай социалистите си остават и "вратичка". Дали ще се възползват от нея ще стане ясно през следващите десетина дни, когато ще бъдат и регистрациите на самите кандидати.

До вчера в ОИК - Разград бяха регистрирани партиите НФСБ - за общински кмет, общински съветници и кметове на селата Осенец, Дряновец, Балкански и Раковски; "Български социалдемократи" - за общински кмет и общински съветници; ДПС - за общински кмет, общински съветници и за кмет на селата Дянково, Раковски, Ясеновец, Мортагоново, Стражец, Киченица, Липник, Радинград, Недоклан и Благоево.

След като коригира известни пропуски, вече е регистриран и инициативният комитет за кандидатурата на Тошо Неделчев за кмет на Дряновец.

Известната от фейсбук структура „Кауза Разград“ ще се яви на вота като местна коалиция между две партии - „Нова България“ и „Българска социалдемократическа партия“, но ще носи „Кауза Разград“. Коалицията се е регистрирала за участие в изборите за общински съветници и за кмет на общината.

За участие във вота за общински съветници и за кмет на Пороище се регистрира и партия „Атака“. Регистрация в ОИК получи и партия „Български демократичен център“, която ще участва във вота за кмет на община, общински съветници и кметове на Дянково, Топчии, Осенец, Раковски и Ясеновец.

В събота ОИК е определила броя на мандатите за общински съветници съгласно броя на населението с постоянен адрес в общината. Съветниците и в следващия мандат ще са тридесет и трима, колкото са и сега.

 

Димитър КИРИЛОВ