Търсене

Начало Политика Регистрираха Инициативните комитети за Денчо Бояджиев и Теодор Ролев
Регистрираха Инициативните комитети за Денчо Бояджиев и Теодор Ролев
11 September 2015

Вчера в Общинската избирателна комисия /ОИК/ в Разград бяха внесени документите за регистрация на два Инициативни комитета /ИК/, които издигат независими кандидати за общински кмет.

В ИК за Денчо Бояджиев влизат юристът в общинската администрация и местен младежки лидер на БСП Добрин Добрев, председателят на общинския съвет Милена Цанева и Надежда Георгиева, собственик на ателие за ръчна изработка на сувенири.


11_09_2015_denco_boiadjiev.jpg11_09_2015_teodor-rolev.jpgВторият ИК е за Теодор Ролев. Неговият състав е Ивелина Игнатова - адвокат, Благовеста Петрова - инженер-химик, Йовчо Ковацалиев - музикант-филхармоник, д-р Красимир Петров - лекар, Мартин Нешев - предприемач, Недялко Неделчев - предприемач и Светломир Матев -икономист -счетоводител.

До редакционното приключване на броя заседанието на ОИК все още не беше приключило, но очакванията са, че и двата ИК ще бъдат регистрирани.

Макар и формално Бояджиев и Ролев да се явяват като независими кандидати, двамата на практика представят левицата и десницата в Разград, търсейки подкрепа извън рамките на партийните си формации. Бояджиев досега е получавал подкрепата на БСП и на различни организации, традиционно близки до социалистите. Ролев пък може да очаква подкрепа от партиите на Реформаторския блок, няколко граждански сдружения и патриотични формации, както и на среди, които през годините са работили за различни десни и десноцентристки партии, включително и за ГЕРБ.

По закон, след регистрацията си в ОИК и в Комисията за защита на личните данни, ИК започват да събират подписи. Събирането на подписи преди това се смята за нарушение. За кандидат за общински кмет са необходими 1000 подписа.

От партиите първа в ОИК - Разград за участие в изборите се регистрира ГЕРБ, която ще се бори за общински кмет и кметове на всичките 19 населени места, в които ще се проведат местни избори.

Регистриран е и първият Инициативен комитет за селски кмет. Той е за независимия кандидат-кмет на Радинград Хюсеин Расим.

С листа за общински съветници и кандидат-кметове в 11 села се регистрира и БСП.

Другата партия, която получи регистрация е "Обединена България" с лидер бившата гимнастичка Илияна Раева. Тя ще участва във вота с кандидат за кмет на Разград и на 19 населени места и листа за общински съветници.


Димитър КИРИЛОВ