Търсене

Начало Новини Защитеното жилище в Исперих приюти първите десет
Защитеното жилище в Исперих приюти първите десет
30 January 2008

Вчера защитеното жилище в Исперих прие първите си обитатели. Тук за около година време да си готвят, да се перат, да мият съдове и да въртят домакинство ще се учат десет младежи. Имат си всички удобства – пералня, съдомиялна машина, готварска печка, хладилник, микровълнова фурна, фритюрник. След някои друг месец те ще разполагат и със самостоятелен бюджет, който трябва мъдро и целесъобразно да харчат.
 

Младежите разполагат с добре обзаведени стаи, които ще обитават по двойки. Имат си обща трапезария и маса за гости, на която ще се събират да поговорят, да гледат телевизор, да обменят мисли.
Защитеното жилище е разположено на първия етаж на дом „Лудогорие“ на центъра на града. То трябва да бъде буферната зона от институцията към самостоятелния живот навън. Младежите от жилището ще се учат да се справят сами с ежедневни и битови проблеми, преди да напуснат приюта окончателно.
Защитеното жилище е дело на съвместните усилия на Дом „Лудогорие“ и Община Исперих. Заедно те защитиха и спечелиха проект пред програма ФАР. След неговото приключване през лятото, идеята за защитено жилище ще кандидатства за статут на делегирана държавна дейност, за да продължи да помага на полу- и кръгли сираци.

Галина МАРИНОВА