Търсене

Начало Новини Този път ледът ни изненада
Този път ледът ни изненада
30 January 2008

Километрична колона от товарни и лекотоварни автомобили запуши за почти пет часа движението по пътя Разград – Русе в понеделник вечерта. Още в 16.30 ч. близо 50 камиона, движещи се към Разград, спряха между Цар Калоян и „Дервента“. Причината – лед на пътя. Един от шофьорите, след няколко часа чакане, около 18.30 ч. ни покани в крайпътното заведение да ни разкаже неволите си. Той беше заседнал там с част от колегите си, в очакване да бъде пуснато движението.
 

Стигането до „Дервента“ на „Екип 7“ обаче се оказа „мисия невъзможна“. В 19.00 ч. километрична колона с тирове имаше вече и в посока към Русе. Ние настигнахме края й в началото на баира след Осенец. При опита ни да я изпреварим се оказахме последната кола в лентата за изпреварване. Единственият вариант да се стигне до „Дервента“ беше да се движим в насрещното платно. И се отказахме. Във веригата открихме турски и румънски тежкотоварни автомобили, както и тирове от всички краища на страната - от Бургас до Търговище. Апропо, по пътя си и на отиване, и на връщане не срещнахме нито една полицейска кола. Но за сметка на това изпреварихме камиони, движещи се към „тапата“. От мястото на задръстването потърсихме началника на РПУ-Разград Мариан Михайлов, който беше категоричен, че има полицейски постове, които отбиват движението. Самият той бил разговарял с шефа на „Пътно“-то и имал уверението, че пътят се опесъчава. Едва на тръгване към Разград, около 19.45 ч., ние срещнахме една лугираща машина и три камиона с пясък. От човека, който ни се обади за задръстването, научихме, че колоните и в двете посоки са потеглили едва към 21.30 ч. Според шофьорите проблемът е възникнал заради това, че вместо пясък по пътя е хвърляна луга, което не е предотвратило заледяването.
Вчера за „Екип 7“ директорът на „Областно пътно управление“ инж.Пламен Симеонов обясни, че за няколко часа имало „просто спиране на движението на една 20-километрова отсечка“.
От 16.30 до 17.45 ч. над този участък мина облак. Донесе гъст мокър снеговалеж. Много интересно и красиво атмосферно явление, което обаче доведе до заледяване, прозаично обясни Симеонов. По негови думи цял следобед на мястото са работили 4 големи автомобила, хвърлена била луга, която по принцип „работи до -15 градуса“. Заради интересното природно явление обаче, сега на нула градуса тя предизвикала заледяване. А нямало как на чист път да се хвърля директно пясък.
Интересно или не, природното явление от понеделник следобед няма да коментираме. Факт е, че когато в началото на януари температурите паднаха до -20 градуса, движението спря за дни. Сега, при нула градуса, спря за часове. В крайна сметка какви трябва да бъдат климатичните условия през зимата, за да няма изненадани на пътя? И при сняг, и при лед – все сме изненадани.

Мила КЮЛЮМОВА