Търсене

Начало Политика „Кауза Разград“ влиза в политиката
„Кауза Разград“ влиза в политиката
31 July 2015

За първи път гражданското общество в Разград ще има своя листа с представители в местните избори – това е обявената в сряда официална заявка на „Кауза Разград“ за участие в предстоящата надпревара наесен.

Кандидат за кмет на сдружението с нестопанска цел е председателят му Божинел Христов. Той ще е водач на листата за общински съветници, в която под №2 и №3 са другите двама членове на управителния съвет – адвокат Калоян Монев и д-р Селиме Карагьозова.


31_07_2015_bojinel-2.jpgОстаналите кандидати на „Кауза Разград“ за местния парламент до 15-то място в листата също са ясни, имената им обаче ще бъдат обявени на по-късен етап. Сред тях има млади хора, представители на бизнеса и специалисти в различни сфери като образование, здравеопазване и други. Общото по между им е че са с нулева толерантност към корупцията, не са обременени с политически пристрастия и пазят живия спомен за стария Разград, който днес е добил неугледен вид, анонсираха от сдружението.

До края на август то ще бъде вписано за участие в изборите под името „Местна коалиция „Кауза Разград“, като ще ползва регистрациите на две съществуващи политически сили, които нямат представители в нашата община. За това вече били проведени и предварителни разговори /б.р. във Фейсбук по-късно Калоян Монев написа, че една от политическите сили е Бирената партия/.

Дълго мислихме преди да предприемем тази стъпка към влизане в политиката, но смятаме, че сдружението в най-пълна степен може да откликне на това, което гражданите искат. Имаме контакти в различни слоеве на обществото, имаме сили и възможности да направим тотална реформа, която да изведе Разград от настоящото положение, обясни Божинел Христов.

Адвокат Монев пък припомни, че фейсбук групата „Кауза Разград“ е стартирала преди около три години и е успяла да се превърне в трибуна на хората, място на което те да изразяват мнението по наболели за града проблеми. От своя страна, ръководството на сдружението неведнъж е вземало отношение и е предприемало реални стъпки за разрешаване на важни за обществото въпроси като такса смет, финансиране на млади таланти, опазване на зелената система, паркирането в зелените площи и много други.

Доказали сме, че можем да работим за хората и имаме опит в местното самоуправление, затова искаме от интернет пространството да преминем в реалността, да надградим идеята си и да създаваме политики. С участието си в общинския съвет ще имаме възможност да превърнем проблемите в управленски решения, заяви още Калоян Монев.

От „Кауза Разград“ декларираха и одобрението си към две от обявените до момента кандидатури за кмет – тези на независимия Теодор Ролев и на Валентин Василев от ГЕРБ..

И двамата са стойностни хора, имат потенциал, за съжаление са от едно пространство, затова ние смятаме да търсим разговори с тях и да работим за консолидация на това пространство още преди изборите. Ако те споделят позицията ни, новият кмет на Разград ще бъде факт още тази есен, обявиха от сдружението.

Мила КЮЛЮМОВА