Търсене

Начало Институции Как се купува инвалидна количка за 1300 лева с пенсия от 278 лева?
Как се купува инвалидна количка за 1300 лева с пенсия от 278 лева?
17 July 2015

Само няколко дни, след като „Екип 7“ разказа за тежката съдба на Иван Иванов от Побит камък, нова несгода сполетя 47-годишния инвалид.

Неочаквано електрическата количка, подарена му бизнесмените и общински съветници Мирослав Грънчаров и Теодор Ролев, се повредила. А части от старата не може да ползва, защото и тя е със същата повреда – изгоряла платка.


Майсторите от всички сервизи са категорични, че електрониката не подлежи на ремонт, тъй като количката е много стар модел и части за нея няма.

Така, изпаднал в поредната безизходица, Иван ни потърси за помощ. Призна, че идеята за това да се обърне за съдействие към „Екип 7“ са му дали негови приятели.

„Вие сте най-четеният вестник в областта, надявам се, че все ще се намерят добри хора, които да ми помогнат, като научат в какво положение съм. Парите, които са ми необходими, за да си купя по-нов модел втора употреба количка, която да мога да ремонтирам, ако се наложи, са около 1300 лева. Не са чак толкова много, но за мен това е непосилна сума“, обясни Иван. Не скри горчивината и сълзите си от това, че отново е останал извън цивилизацията, защото няма с какво да се придвижи до центъра на селото. Най-лошото е, че сега не може дори да си напазарува.

„Майка ми е възрастна, не може да върви толкова по баира, цяла седмица вече хляб не мога дори да си купя, добре че днес съседът ни снабди“, сподели неволите си Иван.

Ние му вярваме, защото само преди две седмици му бяхме на гости. Знаем на какво отдалечено място е къщата му и какъв баир го дели от центъра на Побит камък. Видяхме и че без електрическа количка е напълно безпомощен, защото е с един ампутиран крак и частична ампутация на другия, с псориатричен артрит и без оросяване на ръцете, заради което и на тях не може да разчита. Нищо че лекарка от ТЕЛК му казала да се научи да върви.

Държавата отказва да му отпусне средства за електрическа инвалидна количка. Първо, защото е много скъпа и второ, защото според ТЕЛК му е достатъчна рингова количка, а защо не и обикновени патерици.

Иван живее с 278 лева месечна пенсия, майка му получава 197 лева. Очевидно е, че със свои средства не може да си купи така необходимата електрическа количка.

Знаем, че в България чудеса стават най-често по Коледа и по избори. Вярваме обаче, че за добрината няма делници, празници и политика. Нека заедно да помогнем на Иван да живее малко по-леко.

Ако имате възможност и желание да подадете ръка на Иван, може да се свържете лично с него на номер 0877 17 12 28 или да се обадите на телефоните на редакцията.

 

Мила КЮЛЮМОВА